Muzeum v Semilech vystavuje fotografie Kučery a má novou expozici

8. 2. 2018ČTK Infoservis

Černobílé fotografie předního českého fotografa Jaroslava Kučery jsou první výstavou v galerii semilského muzea po rekonstrukci podlahy. Novinkou v muzeu je i expozice řemesel, které se vážou k místnímu regionu. ČTK o tom dnes informoval ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

Zčernalá pískovcová podlaha se v galerii dočkala obnovy po čtvrtstoletí. Nyní je opět světlá a vytváří kontrast k černobílým fotografiím uznávaného fotografa. "Je to výběr 44 fotografií zaměřených na lidi na okraji společnosti," uvedl Šnaiberk. Základem výstavy nazvané ČernoBíle je kolekce fotografií ze 70. let 20. století, která odhaluje tabuizovaná témata normalizačního období, jako byla například prostituce v Praze v éře socialismu.

Etnografická expozice se do podkroví muzea vrátila v pozměněné podobě po dvouleté odmlce. Exponáty z minulých staletí jsou ze sbírek muzea. Vystavené jsou nejen podkrkonošské kroje a malovaný nábytek, ale návštěvníci se mohou seznámit i s tkaním látky, broušením drahých kamenů či zpracováním lnu. V podkroví je i Maiznerův betlém.

Muzeum láká také na výstavu věnovanou spisovateli, publicistovi, politikovi a významnému představiteli československého protikomunistického exilu Pavlu Tigridovi a příští týden začne výstava Semilské motivy. Budou na ní díla převážně regionálních malířů a grafiků, která jsou zaměřená na město Semily a která vznikla od první poloviny 20. století.

Ročně do městského muzea přijde asi 7500 lidí. Ředitel se pokusí přesvědčit vedení města, aby se od roku 2019 nevybíralo vstupné. Očekává od toho, že do muzea začnou chodit i lidé, kteří by jinak nepřišli. V Libereckém kraji by mezi městskými, krajskými a státními muzei byly Semily první. Zdarma bylo muzeum přístupné už letos v lednu, kdy byla nabídka omezená a opravovala se podlaha v galerii. Podle ředitele bylo návštěvníků více, i když ne nijak výrazně. "To jsem ani neočekával. Zimní měsíce jsou v tomto regionu slabší a spíše ve znamení lyžování," uvedl. S vedením města, které je zřizovatelem muzea, chce jednat o bezplatném vstupném ve druhé polovině letošního roku. Základní vstupné do muzea v Semilech činí 40 korun, zlevněné polovinu. Na vstupném ročně muzeum získá zhruba 100.000 korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK