V Praze se dnes otevře knihovna romské literatury

1. 2. 2018ČTK Infoservis

Dvanáctihodinovým maratonem čtení dnes zahájí provoz pražská knihovna romské kultury Romafuturismo. Zaměřit se chce na emancipaci diskriminovaných etnik a kultur. Kromě děl romských autorů proto nabídne například i tituly afrických spisovatelů. Knihovna má také v plánu zvát žijící romské autory nebo vyjíždět do míst s větším zastoupením romských komunit.

Kolekce děl romských spisovatelů začala vznikat díky iniciativě umělkyně Ladislavy Gažiové, která výběr děl konzultuje s romisty i aktivisty. "Naším hlavním zájmem je sbírka evropských autorů, ale plánujeme i přesahy do mimoevropských zemí. Rádi bychom k tomu připojili i knihy na téma romské kultury, emancipace a postkoloniálního myšlení aplikovatelného na problematiku situace Romů," vysvětluje Gažiová.

Knihovnu vnímá také jako platformu pro setkávání nad kulturními a politickými tématy, prezentaci autorů a romských osobností. Primárním cílem instituce je zapojení romských komunit, které by se měly stát hlavním aktérem v diskusi.

Dnešní otevření knihovny bude provázet dvanáctihodinový maraton čtení z knihy Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou romské spisovatelky Eleny Lackové. V rolích předčítačů se budou v půlhodinových intervalech střídat pozvaní hosté, spolupracovníci a přátelé knihovny.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK