TZ: Arnoldova vila – možnosti a limity památkové obnovy

Arnoldova vila – možnosti a limity památkové obnovy / Vila Löw-Beer: Celnice / Brno / 2. 2. - 1. 4. 2018

Arnoldova vila – možnosti a limity památkové obnovy

Pořadatel: Muzeum Brněnska, příspěvková organizace ve spolupráci s Fakultou architektury VUT v Brně

Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno

2. února – 1. dubna 2018

Otevírací doba: úterý – neděle 10 – 18 h

Vstupné: zdarma

Po lednové výstavě věnované bývalým městským lázním v Zábrdovicích se v galerii Celnice představí další významná brněnská památka s nejistou budoucností. Od 2. února 2018 bude hostit výstavu Arnoldova vila – možnosti a limity památkové obnovy připravenou ve spolupráci s Fakultou architektury VUT v Brně. Studenti Ústavu památkové péče se zabývali tématem památkové obnovy a budoucího využití vlastní vily stavitele Josefa Arnolda v Brně-Černých Polích. Jejich soutěžní práce můžete v galerii Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně zhlédnout až do 1. dubna 2018.

Arnoldova vila se nachází v těsném sousedství vil Löw-Beer a Tugendhat na ulici Drobného č. p. 26. Roku 1862 si ji postavil německý stavitel a městský architekt Josef Arnold, jenž stál u zrodu první brněnské vilové kolonie v Černých Polích. V letech 1909–1939 pak dům vlastnila rodina Cecílie a Kornelia Hožových, tety a strýce Grety Tugendhatové. Ti dům rozšířili a upravili ve stylu art deco s prvky secese. Za války byla vila zabrána gestapem, po jejím skončení se dostala pod státní správu a od 50. let až do roku 2012 fungovala jako mateřská škola.

Dnes je Arnoldova vila zapsaná na Seznamu ohrožených nemovitých památek ČR ve vlastnictví statutárního města Brna, které ji svěřilo do správy městské části Brno-sever. Veřejnosti není přístupná a o jejím dalším osudu zatím není jasno. Nad otázkou budoucího využití objektu se ve svých pracích zamyslela pětice studentů Fakulty architektury VUT v Brně: Emil Adamec, Vladimír Soviš, Alžběta Ševčíková, Pavlína Štrejbarová a Markéta Tučková.

Nápady, s nimiž studenti přišli, přibližuje vedoucí vily Löw-Beer Petra Svobodová: „Řada z nich navrhuje alespoň část prostor vily přenechat dětem, a navázat tak na dlouholetou tradici školky – vybudovat centrum pro rodiče s dětmi nebo umělecké aktivity předškoláků. Objevily se i nápady na zřízení muzea tradicionalistické architektury, sochařství a řemesel či penzionu nabízejícího autentický prožitek života v secesi.“  Studenti do svých plánů zahrnují rovněž zahradu Arnoldovy vily, kde navrhují například postavit saunu, pořádat sochařská sympózia anebo promítat filmy v letním kině.

Ve Vile Löw-Beer v Brně také proběhne veřejná diskuze o budoucnosti této ohrožené památky. Uskuteční se 20. února 2018 za účasti brněnských akademiků i politiků a zástupců spolku Kulturní centrum Josefa Arnolda, který usiluje o památkovou obnovu vily a její další využití pro kulturní účely.