Litografické příběhy vystavuje Vladimír Suchánek v Hollaru

31. 1. 2018ČTK Infoservis

Litografické příběhy má název výstava prací předního českého výtvarníka Vladimíra Suchánka, která bude dnes večer zahájena v pražské Galerii Hollar. Veřejnosti se jeho práce představují po pěti letech, které uplynuly od jeho retrospektivní výstavy v Císařské konírně Pražského hradu. Grafik oslaví 12. února pětaosmdesátiny.

Současná expozice je sondou do padesátileté historie jeho bohaté tvorby, jejíž neodmyslitelnou součástí je jeho nejoblíbenější grafická technika - litografie. Jejím mistrovským zvládnutím vzbudil pozornost už koncem 60. let, kdy výstavou v Galerii mladých v pražském Mánesu vstoupil na českou výtvarnou scénu a stal se členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Později se na dvě desítky let stal jeho předsedou. Své práce vystavoval na mnoha mezinárodních přehlídkách a bienále grafiky v zahraničí, odkud si odnesl řadu cen.

Každý z jeho grafických listů, často poznamenaných jistou nostalgií, nese v sobě příběh niterného zážitku či naopak kritickou metaforu vládnoucího režimu. Tento rys je nejzřetelněji cítit v grafických listech z totalitních 70. let minulého století. Po celé uplynulé půlstoletí dokázal odolávat módním vlivům, zachoval si nezávislost, tvůrčí svobodu a pracovní nasazení.

Suchánkova výstava v Hollaru potrvá do 25. února.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK