Turecké nálety podle Damašku poničily starověký chrám u Afrínu

29. 1. 2018ČTK Infoservis

Turecké nálety v severosyrské oblasti Afrín, kde leží i stejnojmenné město, vážně poničily starověký chrám postavený Aramejci z prvního tisíciletí našeho letopočtu. S odkazem na syrskou vládní organizaci, která dění v zemi monitoruje, o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Turecko v severní Sýrii od 20. ledna vede ofenzivu proti kurdským milicím, které označuje za teroristy s vazbami na kurdské separatisty v Turecku.

Na internetu byly zveřejněny fotografie poničené části chrámového komplexu Ajn Dára, který podstavili Aramejci v prvním tisíciletí před naším letopočtem.

Turecká armáda spolu se svými spojenci před devíti dny zahájila ofenzivu v Kurdy ovládané oblasti Afrín na severozápadě Sýrie. Operaci Turecko zdůvodňuje tím, že oblast ovládají syrské kurdské milice YPG, které jsou podle Ankary napojeny na Stranu kurdských pracujících (PKK), jež od roku 1984 vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku. Ankara považuje YPG za teroristickou skupinu a zavázala se, že jí z této oblasti na hranici mezi Tureckem a Sýrii vytlačí.

Milice YPG popírají, že spolupracují s PKK. Stejného názoru jsou i Spojené státy, které v minulosti YPG poskytly zbraně a leteckou podporu v boji proti Islámskému státu (IS).

Při tureckých náletech a ostřelování Afrínu podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zatím přišlo o život 51 civilistů. Při střetech zemřelo také několik desítek bojovníků YPG a sedm tureckých vojáků.

Zničeno bylo podle SOHR asi 60 procent chrámového komplexu Ajn Dára, který se nachází asi deset kilometrů jižně od města Afrín. Tureckou operaci v regionu ostře odsoudilo syrské ministerstvo památek s tím, že se v ní "odráží nenávist a barbarství tureckého režimu vůči syrské identitě, minulosti, současnosti a budoucnosti syrského lidu".

V průběhu syrské občanské války už bylo srovnáno se zemí či poničeno několik památek. IS považuje zpodobňování zvířat a lidí za modloslužebnictví a na územích, která ovládl, sochy ničil. V Palmýře radikálové použili výbušniny na zničení dvou hlavních chrámů Belova a Baal-Šaminova.

Podle syrského ministerstva památek jsou škody způsobené na komplexu Ajn Dára srovnatelné s destrukcí v Palmýře. V oblasti Afrínu také leží několik vesnic, které jsou na seznamu kulturního dědictví UNESCO zapsány jako "starověké vesnice severní Sýrie". Jejich historie sahá do sedmého století našeho letopočtu a pomáhají archeologům lépe chápat tamní společnost v období pozdní antiky.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK