TZ: Midasův dotyk

Natália Trejbalová, Milan Mazúr, Andrea Mikysková, Zuzana Žabková, Ivana Pavlíčková, Iryna Zakharova, Antonín Jirát / Midasův dotyk / kurátor: Viktor Čech / Oblastní galerie v Liberci / Liberec / 18. 1. - 29. 4. 2018

Midasův dotyk

Natália Trejbalová (IT), Milan Mazúr (SK), Andrea Mikysková (CZ), Zuzana Žabková (SK), Ivana Pavlíčková (CZ), Iryna Zakharova (UA/CZ), Antonín Jirát (CZ)

Virtuální extenze našich těl jsou dnes nevyhnutelnou součástí naší každodenní reality. Ať již se jedná o interface mobilních telefonů, sociálních sítí či počítačových her. Performativita se kterou se vztahujeme k reálnému prostoru věcí kolem nás, pronikla prostřednictvím vizuálních interface i na druhou stranu zrcadla, do světa, jenž byl dřív jen obrazovou reprezentací toho našeho. Kdysi byl obraz iluzí nebo autonomní formou, dnes je heterotopní zónou, která je pro nás zde i tam. Fetiše, jimiž se v konzumní kultuře staly její produkty a libidózní hra s potěšením z fyzického kontaktu s nimi, se přenesly i do virtuálního prostoru. Naše tužby jsou nám stejně tak blízké i vždy se vzdalující. Tato estetická past dnes fascinuje i celou řadu umělců mladší generace, kteří se k ní často vyjadřují právě vizuální řečí, jež je s ní provázaná.

Tento projekt představuje výběr současné tvorby, která se zaměřuje právě na onu dvojznačnou roli dnešního lidského těla, kterou v této „hře“ zaujímá. Vystavené práce sedmi umělců mladší generace zahrnují jak médium videa a využití počítačové postprodukce, tak také tradiční rukodělnou keramickou techniku či přímou práci s materiály a s předmětnými situacemi. Onen okamžik, kdy dle legend král Midas proměnil svým dotykem jakýkoliv materiál na zlato, nám může být podobenstvím k tomu, jaký slastný pocit prožíváme při fyzické interakci našich prstů s dotykovou obrazovkou iPhonu. Naše hltání požitků a vizuálních informací proniká do našeho fyzického prostoru a stejně tak naše tělesnost a smyslové rozhraní proniká do virtuálních rozměrů za rovinou displeje. Naše závislost na těchto stimulech má samozřejmě i své vazby s konzumním charakterem současné společnosti. Stejně jako byl Midas nejdříve okouzlen tím, jak vše kolem může proměnit v to materiálně nejhodnotnější, tak i naše poblouznění po lesklém ideálu, v němž se mohou naše těla, plovoucí mezi virtuálním a předmětným světem „vykoupat“, časem vyprchává a odhalují se i negativní stránky naší závislosti na těchto stimulech.

Řada děl vystavených na výstavě Midasův dotyk reflektuje právě tento moment, kdy umělci stále okouzlení intenzitou, s jakou si nás je schopna podmanit současná vizuální kultura, reflektují ony ostré hrany a pasti, které se za ní skrývají.

Vystavující:

Antonín Jirát (*1984, Praha, kde také žije a působí)

Milan Mazúr (*1989, Žilina, Slovensko, žije a působí v Praze),

Andrea Mikysková (*1990, Praha, kde také žije a působí)

Ivana Pavlíčková (*1990, Hranice na Moravě, CZ, žije a působí v Drážďanech, Německo)

Natália Trejbalová (*1989, Košice, Slovensko, žije a působí v Miláně, Itálie)

Iryna Zakharova (*1985, Charkov, Ukrajina, žije a působí v Praze)

Zuzana Žabková (*1987, Košice, Slovensko, žije a působí v Giessenu, Německo)

Kurátor: Viktor Čech (605 268 689)

Termín výstavy. 18. 1. - 29. 4. 2018

Prostor: Oblastní galerie Liberec galerie -1

Komentovaná prohlídka: 1. 3. v 10.30 a 17.00 s Viktorem Čechem