TZ: Anna Hulačová a Jana Vojnárová

Anna Hulačová a Jana Vojnárová / Paralelní pozdravy / kurátor: Pavel Kubesa / Galerie NoD / Praha / 16. 1. - 16. 2. 2018

Anna Hulačová a Jana Vojnárová: Paralelní pozdravy

kurátor: Pavel Kubesa

16. 1. - 16. 2. 2018

Vernisáž 15. 1. 2018 v 19 h

Galerie NoD

Jana Vojnárová vychází ve své práci z vlastních rodinných příběhů, především z událostí, které postihly její rodinu během 2. světové války. Vojnárová abstrahuje historickou pravdivost do specifických narativů, která dále formálně rozpracovává. Konkrétní příběhy se proměňují v nejasné otisky paměti. V nových pracích vychází přímo z konkrétních koláží, ve kterých používá rodinné fotografie, osobní fotografické dokumentace a dokumentace slovenského folklóru.

Anna Hulačová je známou a uznávanou sochařkou, která reflektuje různá mytologická, folklorní a náboženská témata a příslušnou symboliku. Svou figurální sochařskou tvorbu zakládá v inspiraci z estetiky českého venkova, v interpretaci tradičních folklorních řemeslných technik, současně ale také v charakteristických plošných intervencích do objektu sochy prostřednictvím grafiky, kresby či fotografie.

Výstava Paralelní pozdravy je komunikací dvou medií, které jsou fyzikálně odlišné, ale existuje mezi nimi jakési tematické pouto, které funguje jako vstupní brána k průniku jednoho světa do druhého a naopak. Fyzické propojení sochy a malby, vzájemně do sebe vstupujících, se rozehrává v charakteristické prostorové architektuře výstavy, která přesahuje tradiční prostor galerie. Výstava tak vytváří různé imprese odehrávající se pomezí science fiction a historické reference: v komunikaci a prolnutí děl obou autorek vnímáme přímé náznaky vstupování do různých časových dimenzí, paralelních světů a vesmírů, které plodí různé fyzické mutace.