Přeměna Malostranského náměstí má být hotova do roku 2020

8. 1. 2018ČTK Infoservis

Rekonstrukce Malostranského náměstí začne v polovině letošního roku archeologickým průzkumem a opravou tramvajových kolejí, což bude znamenat omezení dopravy. Práce následně potrvají až do konce příštího roku. ČTK to sdělila náměstkyně primátorky po územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Náměstí čekají také změny v organizaci dopravy, v budoucnu má být vstřícnější pro chodce.

Všechna potřebná povolení by magistrát chtěl mít do konce května. Ještě v první polovině roku má podle Kolínské začít archeologický průzkum a rekonstrukce kolejí, které už budou usazeny v nové dlažbě podle architektonického návrhu rekonstrukce.

Město bude vycházet z projektu, který nyní dokončují architekti Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský. Ti v roce 2014 zvítězili v architektonické soutěži. Podle jejich návrhu má být na náměstí méně parkovacích míst a naopak více posezení. Vniknout má i fontána a další umělecký prvek a celé prostranství se má sjednotit. V roce 2016 město na náměstí zrušilo parkoviště a pokoušelo se tam pořádat kulturní akce, ale bez většího zájmu veřejnosti.

Magistrát plánuje na náměstí také omezit automobilovou dopravu. Jak v minulosti Kolínská uvedla, v dolní části ubudou pruhy pro auta ve prospěch chodců. Část Nerudovy ulice před kostelem se změní na pěší a pobytovou zónu a u Malostranské besedy přibude přechod. Větší prostor pro chodce by měl být i na rohu Mostecké ulice. V podobném duchu plánuje Praha 1 také zklidnit dopravu kolem Klárova a Újezdu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK