TZ: Výstava Vlastislava Hofmana v Ostravě v neděli končí

Výstava Vlastislava Hofmana v Ostravě v neděli končí / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 2. 1. 2018

Už jen do neděle 7. ledna si mohou návštěvníci Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) prohlédnout tvorbu architekta a mezinárodně oceňovaného scénografa Vlastislava Hofmana (1884–1964) v ostravském Domě umění. Vystaveny jsou autorovy architektonické návrhy, malby, grafiky, tiskové matrice, porcelán, nábytek, model krematoria v Moravské Ostravě, filmová projekce i dokumentační materiály z archivů. Výstavu si dosud prohlédlo přes jedenáct tisíc návštěvníků.

„Ústředním tématem výstavy se stal příběh místního krematoria, které bylo v době své existence do roku 1979 jedinou kuboexpresionistickou stavbou toho druhu u nás,“ doplňuje Mahulena Nešlehová, autorka výstavního projektu.

Téměř dvě stě vystavených uměleckých artefaktů v téměř celé budově Domu umění představuje Vlastislava Hofmana jako všestranně založeného člověka. Návštěvníci mohou obdivovat jeho nápaditá díla, v nichž se umělecká a tvůrčí stránka prolíná s praktickou. Exponáty na výstavu zapůjčilo přes dvacet veřejných institucí z České republiky i zahraničí (Kanada, Rakousko) a řada soukromých sběratelů.

„Ve středu 4. ledna v 17 hodin se uskuteční poslední komentovaná prohlídka výstavou. Se všemi zájemci se budu těšit na viděnou,“ uzavírá Gabriela Pelikánová, kurátorka GVUO.

Exponáty na výstavu zapůjčilo přes dvacet veřejných institucí z České republiky i zahraničí (Kanada, Rakousko) a řada soukromých sběratelů. V Domě umění GVUO je výstava otevřena úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Plné vstupné 100 korun a zlevněné 50 korun, volný vstup pro seniory a v neděli.