TZ: Jiří Nepasický a Ivan Kolman

31. 12. 2017Artalk Infoservis

Jiří Nepasický a Ivan Kolman / Jemnost versus ostrý řez / Knupp Gallery / Praha / od 4. 1. 2018

Jiří Nepasický a Ivan Kolman: Jemnost versus ostrý řez

Vernisáž 4. 1. 2018 od 19 hod, Revoluční 17, Praha 1

Knupp gallery Vás srdečně zve na výstavu "Jemnost versus ostrý řez" akrylů Jiřího Nepasického (1934-2016) a skleněných obrazů Ivana Kolmana (*1944). Ačkoliv oba autoři využívali ve své tvorbě zcela odlišné médium, spojovalo je studium na pražské UMPRUM v ateliéru Prof. St. Libenského. Nutno dodat, že byli rovněž dlouholetými přáteli. Jejich společná autorská výstava v knupp gallery ukazuje výtvarné styly, jejichž byli oba mistři.

Jiří Nepasický prošel ve svém životě několika tvůrčími obdobími. Aktuální výstava poukazuje na jeho poslední díla, která se vyznačují až snovou "boštíkovsky" mlhavou abstrakcí. Právě tento kraj byl autorovou celoživotní inspirací pro něj charakteristické mnoha vrstevné obrazy. J.N. byl mistrem navození melancholické nálady. Nikdy nepracoval s prvoplánovým efektem. V jeho obrazech se vždy zrcadlilo autorovo aktuální duševní rozpoložení.

Ivan Kolman jde zcela odlišnou cestou ztvárnění obrazu. Jeho doménou jsou skleněné tabule, do nichž mistr vybrušuje a pískuje abstraktní i realistická témata. Jeho obrazy jsou monochromatické, laděné do svérázných ostrých řezů a kontrastujících jemně pískovaných ploch a čar. Technika, jež I.K. ovládá jako jeden z mála umělců na světě, dostala jeho díla do mnoha světových sbírek a výstav.

Výstava "Jemnost versus ostrý řez" nabízí divákovi zcela odlišný pohled na pojetí obrazu. Spojujícími prvky jsou unikátní zpracování daného média a precizní řemeslná práce, jež dovede dílo k dokonalosti.