Top5týdne 12. 12. 2017

Zbyněk Baladrán má cenu, Lubaina Himid vyhrála Turnerovu cenu, nové výstavní prostory v Praze, v Olomouci proběhla Přehlídka animovaného filmu a novým ředitelem sítě Českých center bude Ondřej Černý.

1/ Zbyněk Baladrán má cenu

Ocenění pro mladší generací uznávané a vlivné umělce získal Zbyněk Baladrán. “Při výběru letošního laureáta jsme kladli důraz nejen na samotnou tvůrčí práci jednotlivých finalistů, ale právě na jejich schopnost sdílet své zkušenosti a vést dialog také jinými prostředky, ať jde o přípravu výstav, vzdělávání anebo v neposlední řadě lidské a nezištné působení ve prospěch umění,"sdělila porota. Ocenění se předává od roku 2007, letošní vítěz získal cenu od loňské laureátky Anny Daučíkové 5. prosince v Galerii Futura.

2/ Turner Prize pro Lubainu Himid

V Hullu, britském letošním městě kultury byla vítězkou Turnerovy ceny vyhlášena Lubaina Himid, zanzibarská rodačka. Himid je zmiňována jako nejstarší vítězka v historii (po zrušení pravidla omezujícího věk nominovaných pod 50) a rovněž první černoška těšící se z vítězství. Odborná porota vyzdvihla zejména umělkynin trvalý zájem o dědictví kolonialismu a dodnes přežívající rasismus ve společnosti. S výhrou se pojí peněžitá odměna, kterou chce Himid alespoň z části použít jako podporu pro umělce, kteří nemohou dosáhnout na granty a jiné formy obživy.

3/ Nové výstavní prostory v Praze

V sobotu byla v Praze na Dittrichově ulici otevřena White Pearl Gallery. První výstava galerie v nových podzemních prostorech je nazvána Perlorodky: "Jiří David, Karíma AlMukhtarová, Vladimír Skrepl, Michal Škapa, Jan Vytiska a Epos 257 přetvoří svými díly nový prostor galerie ve ztvárnění každodenní i celoživotní proměny jedince." Dramaturgie galerie bude zaměřena na osobní vztah mezi dílem a divákem. Nové výstavní prostory dnes otevře i Zdeněk Sklenář na Mikulandské ulici výstavou 1685 dní a nocí. V objektu vzniklo kompletní zázemí pro Sklenářovu sbírku.

4/ Přehlídka animovaného filmu

V Olomouci proběhl již 16. ročník PAFu – přehlídky specializující se na animovaný film a současné umění. Letošní ročník sledoval tři tematické bloky – Abrakadabra představí projekty snažící se smazat hranice mezi filmem, současným uměním a hudbou; jednáctý ročník soutěže Jiné vize oceňující videoart vyhrál David Přílučík; tradiční Aport představil animované filmy pro cinefily i dětské diváky.

5/ Česká centra povede Ondřej Černý

Černý, někdejší divadelní kritik a ředitel Národního divadla, nahradí v čele instituce Moniku Koblerovou, pověřenou řízením od dubna 2017. Tehdy byl pro neshody s obsazením místa ředitele pařížského Českého centra odvolán Jiří Závěšický. Černý řídí mnichovskou pobočku instituce, která se stará o propagaci Česka v zahraničí prostřednictvím kulturních programů. Velkou roli budou hrát Česká centra právě příští rok, kdy si připomínáme 100 let od vzniku Československa.


Foto č. 1: Loňská laureátka Anna Daučíková a letošní laureát Zbyněk Baladrán, Foto: Valentýna Janů; foto č. 2: prostory White Pearl Gallery, foto facebook galerie; foto č. 3: Karel Císař na PAFu, foto Marcel Skýba, facebook PAFu.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.