Masarykova univerzita bude mít nový vizuální styl

8. 12. 2017ČTK Infoservis

Sjednotit svůj vizuální styl chce postupně od příštího roku Masarykova univerzita v Brně (MU). Její zástupci dnes v Praze novinářům představili nové logo univerzity, které navrhlo pražské grafické Studio Najbrt. Škola ho slavnostně pokřtí na konci ledna, kdy oslaví 99. výročí svého založení. Bude ho tvořit zkratka MUNI v ostře modré barvě. Nový vizuál odkazuje k funkcionalistické tradici a používá zcela nové moderní písmo.

Celá změna vizualizace by mohla stát zhruba dva miliony korun, řekla prorektorka pro vnější vztahy Hana Svatoňová. Přesnou částku ale vedení školy zatím nezná. Podle rektora MU Mikuláše Beka bude škola logo měnit nejdříve u viditelnějších věcí a do svého 100. výročí, které bude 28. ledna 2019, by chtěla mít sjednocenou podobu webu školy i jejích jednotlivých částí.

Dosavadní logo tvořené písmeny M a U obkroužené latinským nápisem Universitas Masarykiana Brunensis používala škola od roku 1990.

"Současné logo vznikalo ve spěchu a je poplatné době, kdy se mnohé vysoké školy prezentovaly značkami ve tvaru pečeti, i když to v řadě případů nemělo žádnou historickou souvislost. Ke 100. výročí potřebujeme takové logo, které bude prezentovat moderního ducha a charakter naší univerzity, jako je důraz na funkčnost a efektivitu, ale i sebevědomí a odvaha hledat nová řešení," uvedl Bek.

Studio Najbrt uspělo letos v létě ve dvoukolovém výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo celkem pět návrhů. Účastníci soutěže měli za úkol vytvořit základní logo, grafické zpracování názvu Masarykovy univerzity a celý systém fungování jednotlivých prvků vizuálního stylu. Vítězný návrh vybrala desetičlenná porota složená z odborníků na design, zaměstnanců a studentů univerzity.

Koncept nového stylu vychází z myšlenky funkcionalismu, meziválečné doby a demokratických ideálů, které se s nimi spojují. "Myslíme si totiž, že se překrývají i s hodnotami Masarykovy univerzity. Proto je vizuální styl účelný a jednoduchý," vysvětlil ředitel studia Aleš Najbrt. Platí to i pro originální písmo, ve kterém každý písmenkový znak zabírá stejný prostor, což má podle autorů návrhu odkazovat na rovnost příležitostí a demokratičnost na vysoké škole.

Jednotlivé prvky vizuálního stylu začne univerzita zavádět od března příštího roku. Postupně by se nové logo mělo objevit i na reklamních předmětech, brožurách a knihách. Stejný styl budou používat i další instituce, se kterými MUNI spolupracuje, jako je například Mendelovo muzeum nebo výzkumné centrum CEITEC. První diplomy s novým logem dost08anou studenti zřejmě u promocí v říjnu 2018.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK