Majitelem Salvatora Mundi je Muhammad bin Salmán

8. 12. 2017ČTK Infoservis

Majitelem obrazu Salvator Mundi (Spasitel světa) slavného Leonarda Da Vinciho je saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán. Tvrdí to list The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na zdroje z americké tajné služby. Obraz byl nedávno vydražen za rekordních více než 450 milionů dolarů (skoro deset miliard korun), avšak o jménu kupce se jenom spekulovalo.

Plátno renesančního malíře, které se v polovině listopadu stalo nejdražším vydraženým obrazem na světě, bude vystaveno v nové pobočce pařížského Louvru v Abú Zabí.

WSJ napsal, že princ Muhammad obraz zakoupil s pomocí prostředníka, jímž byl princ Badr bin Abdalláh bin Muhammad bin Farhán Saúd. Americké tajné služby však jako skutečného majitele identifikovaly korunního prince.

Muzeum v Abú Zabí tento týden oznámilo, že obraz Spasitele světa, vytvořený zřejmě kolem roku 1500, bude vystaven právě v jeho prostorech, kde už visí i Da Vinciho La Belle Ferronière.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK