TZ: Německý umělec Clemens von Wedemeyer představí v Olomouci svou tvorbu

Německý umělec Clemens von Wedemeyer představí v Olomouci svou tvorbu / PAF / Olomouc / 9. 12. 2017 od 17h

Na přehlídce animovaného filmu PAF Olomouc vystoupí v sobotu 9. prosince od 17:00 a 21:00 německý umělec Clemens von Wedemeyer. Wedemeyer v souvislosti se svou první samostatnou výstavou v České republice nazvanou Nebeská havěť, která je aktuálně k vidění v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně, představí svá východiska při zkoumání vztahu sochy a kinematografie. Bude také hovořit o svých dřívějších projektech, na které jeho nová práce navazuje. Kromě toho bude v rámci doprovodného programu k brněnské výstavě promítnut Wedemeyerův snímek ESOID 2015, ve kterém autor vytváří dystopické science fiction a tematizuje současnou finanční krizi a virtualizaci práce, života a kapitálu. Výstavu Nebeská havěť a návštěvu Clemense von Wedemeyera pořádá Společnosti Jindřicha Chalupeckého, organizátor Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Audiovizuální umělec Clemens von Wedemeyer

Clemens von Wedemeyer se narodil v roce 1974 a aktuálně žije v Berlíně. Ve svých dílech na poli konceptuálního pohyblivého obrazu a audiovizuálních instalací se Wedemeyer často zabývá (filmovými) archivy, historickými a symbolickými referencemi, které obohacuje o angažované komentáře a spojuje tak archivní materiál s aktuálními otázkami. Wedemeyerův výzkum se většinou odráží od inspirace konkrétním místem a situací. Umělec přitom věnuje zvláštní pozornost sociálním nebo fyzickým konstelacím a mocenským vztahům, které se vážou ke specifickému prostoru v jeho přítomném nebo historickém okamžiku.

Wedemeyer se účastnil skupinových výstav například v rámci Bienále v Moskvě (2005), 4. Berlínského bienále (2006), Skulptur Projekte v Münsteru (2007), 16. Bienále v Sydney (2008) nebo dOCUMENTA (13) (2012). Samostatné výstavy představil mimo jiné v MoMA PS1 v New Yorku, ARGOS Centre for Art and Media v Bruselu, Barbican Art Centre v Londýně, Frankfurter Kunstverein, Muzeu současného umění v Chicagu nebo Hamburger Kunsthalle.

Film ESIOD 2015, který bude promítán na festivalu PAF Olomouc,,měl premiéru v rámci 66. Berlinale v roce 2016. Ve tomto snímku vytváří autor vrstvu dystopické science fiction, přičemž projektuje současnou finanční krizi a virtualizaci práce, života a kapitálu do architektury “Prvního kampusu” – konstrukčního  projektu rakouské Erste Bank – v nepříliš vzdálené budoucnosti. Jeho protagonistka se očividně ztrácí na hranici reálného a virtuálního prostředí, zatímco samotný snímek se zprůhledňuje a dezintegruje do mračna pixelů.

Surreálné setkávání soch v projektu Nebeská havěť

Výstavu Nebeská havěť pořádá Společnost Jindřicha Chalupeckého, pokračuje tak v nové tradici výstav mezinárodně etablovaných zahraničních umělců, kteří připravují samostatné projekty paralelně s výstavou finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. V Pražákově paláci Moravské galerie bude výstava Nebeská havěť k vidění do 14. ledna 2018, stejně jako díla finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Clemens von Wedemeyer pro tuto příležitost vytvořil nový projekt. Instalace sestává z videa a intervence do stálé expozice v Pražákově paláci, kde autor pracuje se subjektivním výběrem soch ze sbírky této instituce. Během surreálného setkání ve vesmíru se digitalizované sochy podrobují manévrům dominance a podvolení. Bysta lokálně zasloužilého generála, maska hlavního patrona českých zemí či Prométheova hlava se stávají pouhou fyzickou hmotou, rozehranou v rámci nově převyprávěné Vesmírné odysey. Dílo navazuje na předchozí umělcův výzkum na téma diskurzivní, sociální a symbolické hodnoty sochy ve vztahu k filmu, aktérům i divákům, jíž se Wedemeyer zabýval na výstavách The Cast v římském Národním muzeu umění 21. století MAXII (2013) a následně v rámci projektu Cast Behind You The Bones Of Your Mother představeném berlínskou galerií KOW v roce 2015.

PAF Olomouc 2017: http://2017.pifpaf.cz

Promítání snímku Ediod 2015: http://2017.pifpaf.cz/programs/esiod-2015/  

Prezentace Clemense von Wedemeyera: http://2017.pifpaf.cz/programs/clemens-von-wedemeyer-de-nebeska-havet/