Vláda souhlasí s převodem sklářských sbírek Novému Boru

6. 12. 2017ČTK Infoservis

Sbírky Sklářského muzea Nový Bor dosud spravované jabloneckým muzeem skla přejdou do majetku města Nový Bor. Na svém posledním zasedání schválila návrh ministerstva kultury vláda Bohuslava Sobotky. Jablonecké muzeum nemá pro sbírku desítky tisíc exponátů místo a stát ji podle ministra Daniela Hermana může postrádat. Důvodem převodu je zachování a využití sbírky pro městskou a regionální prezentaci historického, kulturního a průmyslového dědictví sklářství Novoborska, sdělila už dříve mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

V současnosti je sbírka zapůjčena městu Nový Bor na základě smlouvy uzavřené mezi správcem Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a městem Nový Bor z roku 2012 na pět let. Letos v srpnu byla smlouva prodloužena na další období. O rozhodnutí vlády informoval tiskový odbor Strakovy akademie.

Jablonecké muzeum nemá podle ministerstva v současné době žádné výstavní ani depozitární prostory vhodné pro případné trvalé uložení sbírky, ani personální kapacity pro její správu. S ohledem na charakter majetku je ale vyloučené jeho případné využívání ke komerčním účelům, uvádí ministerstvo kultury.

Město Nový Bor má své Sklářské muzeum. "Od roku 1991, v dobré víře, že je vlastníkem předmětné sbírky, provádělo její doplňování nejen získanými dary, ale i nákupy z rozpočtu města," uvedlo ministerstvo.

Ve financování činnosti muzea město Nový Bor pokračovalo i po roce 2002, kdy již bylo zřejmé, že sbírka je stále ve vlastnictví státu, a povinnost zajistit její správu je tedy na něm. Město v posledních letech investovalo i do nového depozitáře a částečně i výstavních prostor. Počet zaměstnanců Sklářského muzea Nový Bor je v současnosti podle ministerstva přiměřený rozsahu sbírky a povaze činností muzea. Roste také jeho provozní rozpočet.

Muzeum Skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou má tři sbírky, hlavní je tvořena převážně skleněnou a kovovou bižuterií 19. a 20. století. Doplňuje se pracemi současných tvůrců. Další sbírky má dnes vedle Nového Boru deponovány ještě v Kamenickém Šenově.

Sklářské muzeum v Novém Boru bylo otevřeno v roce 1893. Každoročně ho navštíví asi 12.000 lidí. Ve sbírkách má na 10.000 exponátů, nejstarší jsou z počátku 18. století.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK