Zeman podporuje návrat epopeje do Moravského Krumlova

29. 11. 2017ČTK Infoservis

Prezident Miloš Zeman je pro to, aby Slovanská epopej Alfonse Muchy byla v Moravském Krumlově. Řekl to dnes při debatě obyvatelům Krumlova. Epopej byla v Krumlově dlouhou dobu, ale majitelem pláten je Praha, které autor dílo zanechal. Nedávno to potvrdil i soud. Praha však zatím nemá pro vystavení vhodné prostory. Plátna jsou proto nyní v galerijním depozitáři.

Zeman dnes zahájil návštěvu Jihomoravského kraje, kde bude do pátku. Navštíví za tu dobu několik měst, Moravský Krumlov mezi ně patří. Zeman se tam setkal se starostou Tomášem Třetinou (TOP 09), se kterým o Slovanské epopeji debatoval.

Potom předstoupil před zhruba 300 obyvatel. "Veřejně prohlašuji, že jsem pro to, aby epopej zůstala v Moravském Krumlově," uvedl Zeman na počátku.

Epopej byla léta vystavena v Moravském Krumlově. Praha si ji ale vyžádala, a tak se plátna v roce 2012 za velké mediální pozornosti a přes protesty místních přestěhovala z Moravského Krumlova do hlavního města. Cyklus pláten, která zachycují slovanskou mytologii, je zařazený na seznam kulturních památek.

Epopej byla nedávno v Tokiu, kde ji vidělo skoro 700.000 lidí. Potom se měla přesunout do Číny, ministerstvo kultury to ale nepovolilo. Starosta Třetina se snaží o návrat epopeje na moravskokrumlovský zámek delší dobu. Moravský Krumlov proto loni zámek koupil a chce ho opravit.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK