Top5týdne 28. 11. 2017

Cenu Jindřicha Chalupeckého má Martin Kohout, byla udělena Grand Prix architektů, Transgas definitivně nebude památkou, v Moravské galerii byla zahájena výstava Paneland, londýnská ambasáda byla otevřena po rekonstrukci.

1/ Chalupecký pro Martina Kohouta

Cenu Jindřicha Chalupeckého udělovanou umělcům do 35 let získal v Berlíně tvořící Martin Kohout. Mezinárodní porota vedená ředitelkou Moderní galerie v Lublani Zdenkou Badovinac ocenila na Kohoutově krátkometrážním filmu fakt, že "zobrazuje naše intimní vztahy ve světě, v němž se zdají být ztracené, vnáší do díla osobní rovinu a nově vymezuje roli tvořivosti v dnešní společnosti". Cenu diváků si ze slavnostního ceremoniálu v brněnském kině Scala odnesl Richard Loskot.

2/ Grand Prix Architektů 2017

Obec architektů udělila ceny 24. ročníku soutěže české architektury. Hlavní cenu si odneslo brněnské duo Ondřej Chybík & Michal Krištof za adaptaci autosalonu na sídlo a prodejní galerii firmy MY DVA na předměstí Brna. Budova byla opláštěna černými židlemi odkazujícími na firmou prodávaný sortiment. Cenu za celoživotní dílo získal in memoriam česko-americký architekt Jasan Burin spolupracující například na československém velvyslanectví v Londýně. Cena je v poslední době terčem kritiky zejména mladých architektů, od loňska jí konkuruje cena České komory architektů.

3/ Transgas nebude památkou

Ministr kultury Daniel Herman zastavil přezkumné řízení o prohlášení komplexu staveb Transgasu za nemovitou kulturní památku. Ministerská komise již jednou prohlášení nedoporučila, její rozhodnutí však bylo na podnět řady odborných kapacit (v čele s Klubem za starou Prahu nebo Rostislavem Šváchou) přezkoumáváno. Proti zpamátnění areálu byl zejména majitel, developerská firma HB Reavis slovenského miliardáře Chrenka. Stavba kolektivu architektů je považována za výjimečně zdařilý příklad brutalistní architektury na území někdejšího Československa.

4/ V Moravské galerii byl otevřen Paneland

Kurátor Rostislav Koryčánek připravil výstavu o průmyslové bytové výstavbě v Československu 70. a 80. let. Výstava svým způsobem navazuje na několik let starý projekt Bruselský sen věnující se designu 60. let. Paneland nabízí nejen pohled na prefabrikovanou architekturu, ale i životní prostor obyvatel panelákových bytů vyplněný dobovým nábytkem a předměty každodenní potřeby. Výstava bude v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie otevřena do 18. března a doplňuje ji řada doprovodných programů.

5/ Otevření ambasády v Londýně

V pátek byla slavnostně otevřena česká ambasáda v Londýně, postavená v letech 1965–70 Janem Bočanem, Janem Šrámkem a Karlem Štěpánským. Stavba, jenž je významnou představitelkou brutalismu, prošla opravou za 130 milionů korun, která jí částečně navrátila vzhled z doby vzniku. Otevření ambasády nabídlo řadu uměleckých představení, fasáda svítila v barvách trikolory. Pod jednu střechu se vyjma diplomatů dostalo například i České centrum.


Foto: 1: Martin Kohout, web CJCH;  2: Budova MY DVA, Chybík + Krištof, foto: Lukáš Pelech; 4: Pohled do expozice Paneland, foto: archiv Moravské galerie v Brně; 5: vestibul ambasády, foto: Velvyslanectví ČR Londýn

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.