Jednání o výstavě o výzkumech v Egyptě

28. 11. 2017ČTK Infoservis

Národní muzeum plánuje rok po svém otevření uspořádat výstavu Sluneční králové věnovanou objevům českých egyptologů v egyptském Abúsíru. Na její uskutečnění žádá ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vládu o 43 miliony korun. Výstava má v roce 2019 mapovat dějiny jedné z nejstarších civilizací světa od 3. do 1. tisíciletí před naším letopočtem i půl století práce největší české vědecké expedice v zahraničí.

Česká egyptologie patří celosvětově mezi nejúspěšnější a nejrespektovanější v tomto oboru, uvádí zpráva připravená pro vládu. Unikátní objevy, na kterých se čeští egyptologové podíleli, mají mezinárodní dopad. Na výstavu Sluneční králové exponáty zapůjčí především samotný Egypt. Zápůjčky budou i z několika německých muzeí, případně též z Metropolitního Muzea v New Yorku. Participovat na ní budou vedle Národního muzea Univerzita Karlova, Český egyptologický ústav a egyptští partneři.

Výstava by mohla mít podle materiálu předkládaného vládě potenciál v oblasti turistiky i v posílení role Prahy a ČR jako města a země s vynikajícím základním výzkumem v oblasti společenskovědního zkoumání, mezioborové spolupráce a základního výzkumu. Rozpočet výstavy je stanoven na 43 miliony korun, z toho osm milionů korun na přípravné práce v roce 2018 a 35 milionů korun na samotnou realizaci výstavy v roce 2019, peníze by měly jít přes rozpočet ministerstva kultury.

Lokalita Abúsír s pyramidovými komplexy panovníků Staré říše byla významným centrem pohřbívání a královského kultu. Výzkumy Českého, respektive Československého egyptologického ústavu v Abúsíru začaly v 60. letech 20. století. Postupně se projevila unikátnost této lokality, což v roce 1991 potvrdil objev rozsáhlého souboru hrobek z 27. až 22. století před naším letopočtem a řada dalších významných objevů. V posledních letech patří mezi největší objevy hrobka lékaře Šepseskafancha a hrobka královny Chentkaus III. S lokalitou je kromě samotných nálezů spojena i řada dalších progresivních postupů, například první satelitní snímkování pyramidových polí.

Základním příběhem připravované výstavy bude vzestup a pád doby Staré říše, nejstarší komplexní civilizace a slavných stavitelů pyramid. Výstava představí politickou, společenskou, sociální a náboženskou cestu faraonů na pozadí informací a poznatků získávaných v rámci mezioborových výzkumů. České archeologické nálezy z lokality Abúsír tak budou dokumentovat nejen dějiny starověkého Egypta, ale také celkový proces vzniku, rozkvětu a pádu velkých civilizací.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK