Vyhlásenie 1. ročníka Ceny RGS – BIELA KOCKA 2016

21. 11. 2017Artalk Infoservis

Vyhlásenie 1. ročníka Ceny RGS – BIELA KOCKA 2016

Vyhlásenie prvého ročníka

Ceny Rady galérií Slovenska - BIELA KOCKA ¹ za prínos v oblasti galerijných činností za rok 2016 sa uskutočnilo v Berlinke SNG Bratislava, dňa 20.11.2017, pondelok, o 14:00 hod.

Ceny boli udelené odborníkom (jednotlivcom / autorskej skupine) za víťazné projekty realizované v členských galériách RGS v súťažných kategóriách:

a/ edičný projekt – odborná publikačná činnosť

Arnold Peter Weisz-Kubínčan – Hľadanie identity

(publikácia k rovnomennej výstave v Galérii mesta Bratislavy)

AUTORKA: Zsófia Kiss-Szemán

Monografická publikácia doteraz podrobnejšie neprebádaného autora A. P. Weisz - Kubínčana bola ocenená pre komplexnosť spracovania, textový a archívny výskum ako aj grafickú podobu katalógu.

b/ kurátorský projekt (premiérovo uvedený v r. 2016 – vernisáž)

Strach z neznámeho

(realizovaný v SNG – Kunsthalle Bratislava)

AUTORKA: Lenka Kukurová

V súťažnej kategórii kurátorský projekt prevážila pri hodnotení najmä aktuálnosť témy výstavy „Strach z neznámeho“ a širokospektrálnosť aktivít, ktoré sa naň viazali.

c/ edukačný projekt (premiérovo uvedený v r. 2016)

(realizovaná v Slovenskej národnej galérii)

AUTORI: SNG - Programové oddelenie Úseku marketingu a komunikácie, Oddelenie galerijnej pedagogiky, Lab.SNG

Edukačný projekt „Vzdelávacia nadstavba výstavy Sen x skutočnosť / Umenie & propaganda 1939 – 1945“ predstavil veľmi komplexný sprievodný program pre širokú verejnosť, ktorým sprostredkoval významnú tému výstavy.

d/ mimoriadny projekt / reštaurovanie – ukončené v r. 2016

Reštaurovanie sakrálneho obrazu s námetom Sv. Trojice

(zo zbierok Oravskej galérie v Dolnom Kubíne)

AUTOR: Štefan Kocka

Ocenenie mimoriadny projekt získalo „Reštaurovanie sakrálneho obrazu s námetom Svätej trojice“ pre náročnosť reštaurátorskej práce a podrobnejšie spracovanú dokumentáciu.

Nominované projekty realizované na pôde členských zbierkotvorných galérií RGS posudzovala odborná porota v zložení: Ján Kralovič, Zuzana Labudová, Hana Hudcovičová Lukšů, Peter Megyeši, Miloslava Borošová Michalcová, Svätopluk Mikyta, Jana Németh.

Motiváciou nového ocenenia je nielen uznanie v odbornej činnosti, ale tiež originálny a hodnotný artefakt ceny navrhnutý známym slovenským dizajnérom a vizuálnym umelcom Patrikom Illom. V neposlednom rade prináša ocenenie aj ďalšie možnosti odbornej spolupráce a ponuky rezidencií zo strany členských galérií RGS.

Výzva na nominácie projektov za rok 2017 bude vyhlásená na jar 2018.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.