TZ: V Brně se chystá Víkend s Chalupeckým. Dvoudenní program vyvrcholí vyhlášením laureáta osmadvacátého ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého

V Brně se chystá Víkend s Chalupeckým. Dvoudenní program vyvrcholí vyhlášením laureáta osmadvacátého ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého / Moravská galerie v Brně / Brno / 21. 11. 2017

Již za několik dní bude znám laureát 28. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, nejprestižnějšího českého ocenění pro výtvarné umělce do 35 let. Výherce bude vyhlášen v neděli 26. listopadu při slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v Univerzitním kině Scala v Brně od 20.00. Ceremoniál divákům v přímém přenosu na stanici ČT Art zprostředkuje hlavní mediální partner večera Česká televize. Slavnostním vyhlášením laureáta vyvrcholí Víkend s Chalupeckým, dvoudenní program, který Společnost Jindřicha Chalupeckého organizuje ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně. V rámci víkendu se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy finalistů, performativní lekce americké kurátorské dvojice Triple Candie, divadelní představení laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Romana Štětiny či prezentace zahraničních členů poroty, která vybere letošního laureáta.

Performance amerických kurátorů, komentovaná prohlídka i divadelní představení

Program Víkendu s Chalupeckým bude zahájen v sobotu 25. listopadu v 17 hodin setkáním se zahraničními kurátory Triple Candie, které se uskuteční v prostorách Pražákova paláce Moravské galerie. Během performativní lekce s názvem Let the Artists Die se duo amerických kurátorů, které tvoří Shelly Bancroft a Peter Nesbett, zaměří na své vlastní výstavní projekty založené na absenci umění. Název performance odkazuje na hru polského umělce Tadeusze Kantora z roku 1985, která pojednává o podmínkách umění v autoritářských režimech. Triple Candie stráví v Česku tři týdny a během své rezidence uskuteční ještě několik akcí v Praze. Mimo jiné rozvinou ve spolupráci s pozvanými umělci z české scény již existující projekt s názvem Institut pro studium univerzálních nejistot, jehož smyslem je ohledávání konceptu nejistoty v podmínkách kapitalismu. Rezidence Triple Candie se uskutečňuje v rámci cyklu Café Chalupecký, jenž organizuje Společnost Jindřicha Chalupeckého, pobyt kurátorů v České republice je zároveň podpořen rezidenčním programem MeetFactory.

Dalším bodem sobotního programu bude představení Premiérareprízareprízaderniérapremiéra, které proběhne od 20 hodin v HaDivadle. V inscenaci Romana Štětiny, laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2014, ohledává autor médium divadla a zamýšlí se nad tím, z čeho herec

a režisér komponují zamýšlený účinek představení na diváka.

V neděli ve 14.30 začne v Pražákově paláci komentovaná prohlídka výstavy Cena Jindřicha Chalupeckého: Finále 2017, při které pětice finalistů představí své instalace. V 16 hodin se v téže budově v prostoru knihovny bude konat představení zahraničních porotců letošního ročníku.

Ve 20 hodin pak v Univerzitním kině Scala začne samotný slavnostní ceremoniál předávání Ceny Jindřicha Chalupeckého, po kterém bude následovat afterparty v prostorách kina.

Ceremoniál v režii Tomáše Luňáka

Režisérem letošního ceremoniálu je držitel Českého lva a ceny European Film Awards Tomáš Luňák, moderování se stejně jako v loňském roce ujme kunsthistorik, kurátor a publicista Tomáš Pospiszyl. Kromě Ceny Jindřicha Chalupeckého bude při slavnostním ceremoniálu předána také tradiční Divácká Cena Českých Center, jejíž výherce získá možnost rezidenčního pobytu v sídle některého

z českých center v Evropě. Práci jednotlivých finalistů v rámci dokumentu o finalistech v režii Tomáše Luňáka reflektují antropoložka Iveta Hajdáková, teoretička nových médií a současné vizuální kultury Dita Malečková, socioložka a kulturní teoretička Andrea Průchová, básník, publicista a překladatel Ondřej Buddeuse a literární teoretik Tomáš Jirsa.

Vstup na ceremoniál je zdarma, je pouze třeba potvrdit účast na adrese info@cjch.cz. Pro pražské zájemce bude také zdarma vypraven speciální autobus, který bude odjíždět v neděli v 11.30 od Veletržního paláce v Praze, na cestu zpět se vydá ve 23.00 od Pražákova paláce v Brně. Místo si lze zarezervovat opět na adrese info@cjch.cz.

Laureáta vybere nová sedmičlenná porota

Pětici nominovaných na Cenu Jindřicha Chalupeckého letos tvoří Romana Drdová, Dominik Gajarský, Martin Kohout, Viktorie Langer (Valocká) a Richard Loskot. Nominované vybrala mezinárodní porota již v lednu, aby měli mladí umělci dostatek času na vytvoření svých finálových instalací, které jsou vystavovány v Pražákově paláci Moravské galerie od 22. září 2017 až do 14. ledna 2018. Laureáta letošního ročníku vybere nová sestava porotců, kteří budou tuto roli zastávat pro následující tříleté období. V porotě zasedne ředitelka Moderní galerie v Lublani Zdenka Badovinac, ředitelka Národního muzea Černé Hory a projektu Artyčok TV Vjera Borozan, umělecký ředitel SAVVY Contemporary v Berlíně, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, umělkyně a vedoucí Ateliéru tělového designu FaVU VUT v Brně Lenka Klodová, kurátorka a výkonná ředitelka newyorské organizace Art in General Laurel Ptak a Vasif Kortun, ředitel galerie SALT v Istanbulu. Umělecký manažer Galerie PLATO Marek Pokorný letošním ročníkem končí své tříleté období porotce.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

VÍKEND S CHALUPECKÝM

SOBOTA, 25. 11. 2017

17.00 – Café Chalupecký - setkání se zahraničními kurátory Triple Candie / Pražákův palác (Husova 18, Brno)

20.00 – Premiérareprízareprízaderniérapremiéra - hra laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Romana Štětiny / HaDivadlo (Poštovská 8d, Brno)

NEDĚLE, 26. 11. 2017

14.30 – Komentovaná prohlídka výstavy Cena Jindřicha Chalupeckého: Finále 2017 s finalisty / Pražákův palác (Husova 18, Brno)

16.00 – Jury Meeting - představení zahraničních členů poroty letošního ročníku formou krátkých prezentací / Pražákův palác (Husova 18, Brno)

20.00 – Vyhlášení Ceny Jindřicha Chalupeckého 2017 / Univerzitní kino Scala (Moravské náměstí 3, Brno)

22.00 – Afterparty s DJ / Univerzitní kino Scala (Moravské náměstí 3, Brno)

Více informací najdete ve FB Události.

Pořadatelé:

Společnost Jindřicha Chalupeckého, Moravská galerie v Brně

Hlavní partneři:

Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, J&T Banka

Hlavní mediální partner:

Česká televize

Partneři výstavy:

Magistrát města Brna, Státní fond kultury ČR, Česko-německý fond budoucnosti, Institut für Auslandsbeziehungen e.V.

Za finanční podpory:

Česká centra, Městská část Praha 7, Trust for Mutual Understanding,

Partneři:

Národní galerie v Praze, Centrum a nadace pro současné umění Praha, Residency Unlimited, Univerzitní kino Scala, Stuchlíková & Partners, Fair Art

Mediální partneři:

Art + Antiques, Artyčok.tv, ArtMap, Artalk.cz, A2, GoOut, KAM, Radio Wave, Radio Krokodýl, Railreklam

Speciální partner:

AGC Flat Glass Czecha.s., Tarkett, AQNB Productions

Výstava Finále 2017 se uskutečnila za finanční podpory statutárního města Brna.