Top5týdne 31. 10. 2017

Proběhl veletrh Designblok, změna ve vedení Artfora, v Žatci byly objeveny nástěnné malby, Made in Slavutych vyvrcholil ukrajinskou svatbou a zemřela Linda Nochlin.

1/ Designblok 2017

Na pražském výstavišti probíhal do neděle veletrh Designblok, největší středoevropská přehlídka designu a módy. Prezentace stovek značek byla doplněna bohatým doprovodným programem. Absolutním vítězem přehlídky se stala obnovená sklářská značka Rückl pod vedením Ronyho Presla. Cenu získal i výrobce nábytku Ton, šperkařství Zorya nebo módní návrhářka Zuzana Hartlová. Festival byl v neděli předčasně ukončen vichřicí Herwart, která strhla část střechy výstaviště.

2/ Kauza časopisu Artforum

Jeden z vydavatelů prestižního magazínu, Knight Landesman, byl desítkami žen obviněn z dlouholetého sexuálního obtěžování. Landesman ihned ze své pozice odstoupil. Krátce poté ho následovala i šéfredaktorka časopisu Michelle Kuo, která zde pracovala od roku 2010. V reakci na kauzu vyšlo prohlášení podepsané takřka dvěma tisíci lidí odsuzující široce rozšířenou praxi sexuálního obtěžování žen v umělecké branži.

3/ Rekonstrukce kláštera kapucínů v Žatci

Město Žatec provádí kompletní obnovu desetiletí prázdného kláštera kapucínů z konce 17. století. Místo zde najde regionální centrum robotiky i zázemí místních spolků. Náklady na rekonstrukci budou pravděpodobně navýšeny o celých 10 milionů, jelikože zde byly v nebývalém rozsahu objeveny pozdně barokní dekorativní nástěnné malby. Sondáží byly lokalizovány v celém areálu včetně sklepa, a jedná se tak o unikátní příklad výzdoby svého typu.

4/ Projekt Made in Slavutych

Kateřina Šedá zakončila tříletý projekt pracující s obyvateli ukrajinského města Slavutyče svatbou v ukrajinském stylu. Z hromadných žádostí o víza v České republice bylo vybráno 44 Ukrajinců, kteří byli během října ubytováni v českých rodinách. Ve čtvrtek se zúčastnili svatby českého páru, která proběhla v brněnské Jurkovičově vile spravované Moravskou galerií. Svatební cestu novomanželé podniknou právě na Ukrajinu. "Cílem mé akce je, aby obyvatelé Slavutyče podnikli cestu, po níž získají pocit, že nás zajímá také život a kultura Ukrajinců, a ne jenom jejich pracovní výkon. Proto symbolika svatby jako přijetí do rodiny, posílení sounáležitosti a nové společné cesty,“ vysvětlila autorka projektu.

5/ Zemřela Linda Nochlin

V 86 letech zemřela historička umění, jež se zasloužila o rozvoj feministické teorie a dějin umění. V roce 1971 totiž publikovala vlivný text Why Have There Been No Great Women Artists?. Během své šedesátileté vědecké kariéry se věnovala i realismu, postimpresionismu nebo Gustavu Courbetovi. Její profesní život byl pevně spjat s Institutem výtvarného umění Newyorské univerzity.


Foto: 1: Grand Opening Designbloku; 2: Kapucíský klášter v Žatci, Wikimedia CommonsMilada13; 3: Svatba v Jurkovičově vile, Facebook Moravské galerie v Brně

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.