Top5týdne 24. 10. 2017

Michelle Hall je vítězkou StartPoint 2017, Národní cenu za studentský design získal projekt Seno, soud potvrdil rozhodnutí ve věci vlastnictví Slovanské epopeje, Pjotr Pavlenskij zapálil sídlo centrální banky v Paříži, bylo odloženo jmenování nového ředitele Muzea východních Čech.

1/ Vítězkou hlavní ceny StartPoint 2017 je Michelle Hall

Ve Veletržním paláci byla v uplynulém týdnu zahájena výstava prací finalistů ceny pro diplomanty evropských uměleckých škol – StartPoint. Hlavní cenu pro rok 2017 si odnáší Michelle Hall, porota ocenila především její práci s narací na pomezí fikce a reality a poetičnost. Čestné uznání získali Tomasz Kobialka a Jana Shostak. Díla oceněných umělců i ostatních finalistů budou ve Veletržním paláci k vidění do 10. 12. 2017.

2/ Projekt Seno Jána Forgáče získal Národní cenu za studentský design

Minimalismus, funkčnost, šetrnost k životnímu prostředí. To jsou tři hlavní devízy vítězného projektu letošní Národní ceny za studentský design. Je jím nábytek Jána Forgáče, pojmenovaný podle hlavního použitého materiálu – Seno. „Chci přinášet design, který je skutečně funkční, který je přínosem pro člověka, až potom je estetika.“ říká Forgáč. V kategorii Junior získala první místo Anežka Müllerová za soubor skleněných mís Akupunktura.

3/ Slovanská epopej patří Praze, potvrdil odvolací soud

Městský soud v Praze zamítl odvolání Johna Muchy ve sporu s hlavním městem a potvrdil, že vlastníkem Slovanské epopeje je Praha. Mucha po vynesení verdiktu zopakoval, že mu nejde primárně o vlastnictví epopeje, ale o to, aby bylo s dílem slušně zacházeno. "Dnes je pohřbena v městském klášteře, kdyby byl magistrát slušný, tak ji aspoň vrátí do Krumlova." řekl s dodatkem, že hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

4/ Pjotr Pavlenskij zapálil sídlo centrální banky v Paříži

Ruský umělec Pjotr Pavlenskij, žijící v exilu ve Francii, byl zatčen za žhářství a umístěn na psychiatrii poté, co zapálil budovu centrální banky v Paříži. Mělo se jednat o protestní performance, kterými je Pavlenskij proslulý. "Lidé při revoluci zničili Bastillu; zničili ji jako symbol despotismu a moci. Banque de France nahradila Bastillu a bankéři nahradili šlechtu." vzkázal na vysvětlenou Pavlenskij.

5/ Odloženo jmenování nového ředitele Muzea východních Čech

Královehradečtí radní přesunuli jmenování nového ředitele Muzea východních Čech o týden, tedy na mimořádné zasedání 23. 10. Důvodem je napadnutí průběhu výběrového řízení ze strany uchazečů Oldřicha Čížka a Ladislava Zikmunda-Lendera. „My jsme měli z mnoha stran (...) informace o tom, že výběrové řízení je takzvaně připraveno pro pana docenta Grulicha s ohledem na jeho dřívější vazby na pana hejtmana." uvádí Zikmund-Lender. Petr Grulich nařčení odmítá s tím, že o výběru rozhodovala nezávislá komise.


Foto: 1: Performance Room II, oficiální stránky Michelle Hall; 2: Kouzlo Slova, Slovanská epopej, Wikipedia commons, Kenyh Cevarom; 3: Petr Pavlensky, Wikipedia commons, Dmitry Rozhkov; 4: Muzeum východních Čech v Hradci Králové v noci, Wikipedia commons, Pudelek.

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.