TZ: Národní cena za studentský design bude poprvé předána v Brně

Národní cena za studentský design bude poprvé předána v Brně / Moravská galerie / Brno / 18. 10. 2017

V Místodržitelském paláci Moravské galerie jsou až do 27. října k vidění práce studentů nominovaných na Národní cenu za studentský design. Jedná se o širokou škálu návrhů z oboru produktového, industriálního a transportního designu – hraček, nábytku, jídelních sad, oděvních kolekcí, zdravotnické techniky nebo dopravních prostředků. Na slavnostním ceremoniálu 19. října bude předáno vícero cen, ovšem jen dvě z 99 nominovaných prací získají titul Národní cena za studentský design 2017 * GRAND a Národní cena za studentský design 2017 * JUNIOR.

NÁRODNÍ CENA ZA STUDENTSKÝ DESIGN 2017

Kurátorka výstavy: Jitka Zemanová

Slavnostní vyhlášení vítězů: 19. říjen 2017, 19 hodin, Barokní sál, Místodržitelský palác

Výstava nominovaných prací: 15. 9.–27. 10. 2017, Místodržitelský palác (Sál č. 6)

Vyhlašovateli letošního ročníku Národní ceny za studentský design jsou Design Cabinet CZ, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Moravská galerie v Brně a Slovenské centrum dizajnu. Moravská galerie již potřetí hostí výstavu nominovaných studentů a letos poprvé spoluorganizuje také slavnostní předávání cen. Rok 2017 se věnuje produktovému a industriálnímu designu, zatímco rok 2018 bude souběžně s Mezinárodním bienále grafického designu Brno patřit vizuálním komunikacím.

Do soutěže se přihlásilo 256 autorů s 231 pracemi z 12 univerzit a vysokých škol a 16 vyšších a středních odborných škol. Studenti předkládali k hodnocení prototypy, modely, doprovodné plakáty

a anotace prací. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty – celkem 53 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, designérů, architektů a kurátorů designu.

Poroty nominovaly v několikakolovém hodnocení k ocenění 99 prací. Hlavní cenou je Národní cena za studentský design 2017 * GRAND, která je určena studentu vysoké školy, student vyšší či střední odborné školy získá Národní cenu za studentský design 2017 * JUNIOR, dále budou vybraní studenti ocenění Excelentním studentským designem a Dobrým studentským designem. Součástí této soutěže jsou také zvláštní ceny, které udělují rektoři, děkani a ředitelé vzdělávacích institucí, profesionálních sdružení, muzeí a odborných časopisů. Vítěz hlavní ceny získá mimo jiné týdenní rezidenční pobyt v jednom z vybraných Českých center v Evropě, luxusní hodinky značky Prim, týdenní stáž

v mezinárodní letní škole umění v Plzni a další hmotné dary.

Národní cena za studentský design bude vyhlášena již po dvacáté sedmé. Poprvé byla vyhlášena Design Cabinetem CZ (nadační program Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, v němž působí především dobrovolníci z řad studentů designu) v roce 2008. Navazuje však na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Po zrušení Design centra ČR změnil Design Cabinet CZ podmínky, podobu, způsoby hodnocení i formy prezentace soutěže.