Top5týdne 10. 10. 2017

Byl zahájen festival 4+4 dny v pohybu, proběhl 15. ročník Frieze London, byla otevřena soutěž na Česko-Slovenský pavilon na Benátské bienále 2018, byly uděleny Ceny Rudolfa Eitelbergera 2017 a rozděleny ceny za památkovou péči Patrimonium pro futuro.

1/ Byl zahájen festival 4+4 dny v pohybu

V uplynulém týdnu byl zahájen 22. ročník mezinárodního festivalu  4+4 dny v pohybu. Festival potrvá od 6. 10. do 14. 10. v prostorách kasáren Karlín. Hlavním bodem festivalu je výstava AMIWHATIAMTHINKINGABOUT?, jejíž součástí je i Kino Transgrese, dále festival nabídne 7 divadelních vystoupení, přednášky a diskuze, dětské dílny. Organizátoři cílí na co nejširší spektrum veřejnosti, které chtějí nabídnout nejen pohled na využitelnost nevyužívaných budov, což je motiv, se kterým festival v 90. letech vznikl, ale i na současnou uměleckou produkci.

2/ Proběhl 15. ročník Frieze London

Ve dnech 5. – 8. 10. proběhl v londýnském Regent's Parku umělecký veletrh Frieze London. Jeho součástí byly tři výstavy: Focus, která nabídla představení galerií mladších 12 let; Live, prostor pro perfomance, a novinka pro letošní rok: Sex Works: Feminist Art & Radical Politics, která představila radikální feministické umění.

3/ Byla otevřena soutěž na projekty pro Česko-Slovenský pavilon pro benátské Bienále 2018

V uplynulém týdnu vyhlásila Národní galerie v Praze otevřenou soutěž na projekt pro česko-slovenský výstavní pavilon na 16. mezinárodním bienále architektury v Benátkách 2018. Bienále se bude konat od 26. 5. do 25. 11. 2018 a jeho tématem bude Freespace, které "vyjadřuje velkorysost ducha a smysl lidskosti jakožto centrální funkce architektury", jak je uvedeno na oficiálních stránkách bienále.

4/ Byly předány Ceny Rudolfa Eitelbergera 2017

V Olomouci byly vyhlášeni vítězové v pořadí páté Ceny Rudolfa Eitelbergera. Tato cena je udělována jednou za dva roky těm nejlepším projektům z kategorie architektury, urbanismu a památkové péče v Olomouckém kraji. Hlavní cenu získal projekt úpravy klášterní kaple sv. Františka z Assisi architektů Vojtěcha Jemelky a Jana Mléčky, mezi dalšími oceněnými projekty byly například rehabilitace vily Eduarda Šrota v Olomouci nebo Památník Jednoty bratrské v Přerově.

5/ Byly uděleny ceny za památkovou péči Patrimonium pro futuro

V úterý 3. 10. byla ve čtyřech kategoriích udělena cena NPÚ Patrimonium pro futuro. Vítězové jednotlivých kategorií jsou Společnost pro obnovu památek Úštěcka za obnovu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech, město Odra za objev roubené konstrukce a raně barokního malovaného stropu ve hřbitovní kapli sv. Rodiny, Matematicko-fyzikální fakulta UK za záchranu a zpřístupnění rotundy sv. Václava na Malostranském náměstí, obec Horní Maršov a Hradní společnost Aichelburg za obnovu hřbitovního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově.


Foto: 1: Plakát 4+4 dny v pohybu, AMIWHATIAMTHINKINGABOUT?, oficiální stránky festivalu; 2: Linda Nylind / Frieze London 2017, oficiální stránky veletrchu; 3: Vila JUDr. Eduarda Šrota, Olomouc, Wikimedia Commons, Lehotsky

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.