Top5týdne 26. 9. 2017

Vítězem soutěže o novou vizuální identitu GHMP je Anymade Studio, byl objeven ztracený Rubensův obraz vévody z Buckinghamu, bylo otevřeno muzeum afrického moderního umění Zeitz MOCAA, cenu Stanislava Libenského získal Martin Opl, Architektem roku je Kateřina Šedá, plavecký stadion v Českých Budějovicích byl prohlášen kulturní památkou.

1/ Vítězem soutěže o novou vizuální identitu GHMP je Anymade Studio

Designérská soutěž o vizuální identitu GHMP zná svého vítěze. Je jím pražské Anymade Studio, které tvoří designéři Petr Cabalka a Filip Nerad. Na stránkách CZECHDESIGN je k nahlédnutí hodnocení poroty, v němž se píše například: „Návrh nabízí perspektivu dobře zpracovaných aplikací vizuálu pro další online i offline materiály. Vizuální identita je rozpoznatelná, výrazná a galerii jednoznačně identifikuje při zachování dostatečného prostoru pro samostatné grafické řešení jednotlivých výstav.“ Od 22. 9. je vítězný projekt představený v prostorách Colloredo-Mansfeldského paláce.

2/ Byl objeven ztracený portrét vévody z Buckinghamu od Petera Paula Rubense

Ve sbírkách muzea v Glasgow byl po téměř 400 letech objeven portrét vévody z Buckinghamu od vlámského mistra Petera Paula Rubense. Obraz z glasgowské sbírky byl dlouho považován za kopii od jiného umělce, jelikož určité jeho části byly v průběhu 17. století přemalovány. Poslední analýza podkladového materiálu ale určila, že dílo vzniklo ve 20. letech 17. století a způsob jeho zhotovení odpovídá Rubensově dílně. Že dílo zhotovil samotný Rubens pak potvrdily rentgenové snímky.

3/ Bylo otevřeno Zeitz MOCAA, první africké muzeum moderního umění

V Kapském městě byl zahájen provoz prvního afrického muzea moderního umění, které je zároveň největším africkým muzeem vůbec. Muzeum vzniklo přestavbou obilného sila a nabízí přes stovku výstavních síní. Většinu uměleckých děl muzeu věnoval německý podnikatel a filantrop Jochen Zeitz, který byl společně s kurátorem Markem Coetzeem iniciátorem založení muzea. Více informací o historii a kontextu tohoto projektu přinesl na stránkách Artalku již dříve článek Rada Ištoka.

4/ Cenu Stanislava Libenského získal Martin Opl, Architektem roku 2017 je Kateřina Šedá

V uplynulém týdnu byly rozdány ceny v soutěžích Stanislav Libenský Award a Architekt roku. První místo ve Stanislav Libenský Award získal Martin Opl za konceptuální dílo s filozofickými přesahy Viditelné a neviditelné, ocenění Architekt roku si za svou práci v oblasti sociální architektury odnesla Kateřina Šedá.

5/ Českobudějovický plavecký stadion byl prohlášen kulturní památkou

Budova plaveckého stadionu i socha odpočívajícího plavce v Českých Budějovicích byly prohlášeny za kulturní památky. „Výjimečnost haly spočívá v její technicky náročné konstrukci zavěšené lanové střechy, která má tvar hyperbolického paraboloidu. Užití takovéto konstrukce bylo v roce 1958, kdy byl plavecký stadion navržen, aktuální ve světovém měřítku,“ odůvodňuje rozhodnutí Eva Erbanová z NPÚ. Autorem návrhu je architekt Bohumil Böhm.


Foto: 1 – vizuální identita GHMP, Anymade Studio; 3 – Zeitz MOCAA, foto: pixabay; 5 – Plavecký stadion České Budějovice, pixabay

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.