TZ: Max Weisthoff

Max Weisthoff / domů/zuhause / Galerie Mimochodem / Praha / 13. 9. – 1. 11. 2017

Max Weisthoff: domů/zuhause

"Und ich sag noch: Mach den Herd aus!" A situative approach to public space. Sculptural intervention.

Galerie Mimochodem

Palackého náměstí, Praha 2

13. 9. – 1. 11. 2017

Vernisáž 13. 9. 2017 v 19.00

Výstava mladého německého výtvarníka Maxe Weisthoffa nazvaná domů / zuhause pracuje s kontrastem veřejného a intimního prostoru. Velkorysá umělecká instalace vnáší do hojně navštěvovaného koridoru vstupu do metra motiv opony, skrz kterou lze proniknout do autorova osobního světa. Ten evokuje jak abstraktní skulpturou tvořenou dušemi cyklistických kol, tak zcela konkrétním pohledem do vlastní ložnice. Weisthoff citlivě pracuje s komplikovaným prostorem galerie jako s celkem – prostorné a prvoplánovitě viditelné stěny mu slouží coby plakátovací plocha, zatímco z potemnělého zákoutí nechává organicky vystupovat prostorovou instalaci, která se plíživě rozpíná mimo území vyhrazené galerii.

Max Weisthoff (*1988) vystudoval Muthesius Kunsthochschule v Kielu a od roku 2015 je studentem ateliéru Olafa Metzela na Akademie der Bildenen Künste v Mnichově. V jeho podání umělecké dílo nemá pevné hranice myšlenkové, materiálové ani fyzické. Je mu vlastní živelná kombinace vysokého a nízkého. Láká ho práce s odpadem, industriální materiály jako guma nebo ocel, ale silné instalace vytváří také z krajkových záclon. Textilie a textura materiálu jsou častým styčným bodem jeho projektů. Pomocí šicího stroje vytváří drapérie i ze surovin, které bychom pro tento účel předpokládali jen stěží. Podobně, jako jeho velkoformátové objekty svévolně přetékají vyhrazené pásmo, tak se i Weisthoffovy myšlenky rozpínají ve formě volných asociací. Weisthoff se nenechává omezovat hranicemi galerie, často a rád vstupuje do veřejného prostoru a nejsou mu cizí ani výtvarné guerilla akce.

Nonstop Galerie Mimochodem se od roku 2012 snaží oživit prostory podchodu do stanice metra B z Palackého náměstí a zároveň prezentovat práci mladých českých umělců. Kurátorkami Galerie Mimochodem jsou Štěpánka Drchalová, Veronika Rollová a Tereza Vernerová Volná. Logo vytvořili Helena Jiskrová a Tomáš Cikán. Galerii Mimochodem podporuje Magistrát hlavního města Prahy a Dům sociálních služeb Vlašská. Partnery výstavy jsou Goethe-Institut, Dobrý Cider a Sprinter Studio.

www.facebook.com/galerievpodchodu