TZ: Arnoldova vila a její zahrada se otevře v rámci Dne architektury

Arnoldova vila a její zahrada se otevře v rámci Dne architektury / Brno / 30. 9. 2017

Exkluzivní den v exkluzivní vile

Arnoldova vila a její zahrada se otevře v rámci Dne Architektury

Je tomu rok, kdy si návštěvníci mohli mimořádně prohlédnout Arnoldovu vilu s komentářem průvodců, kteří se rozhodli, že se do roka do vily znovu dostanou. A dostali. Založili spolek Kulturní centrum Josefa Arnolda a s podporou radnice Brno – sever pro vás připravili program na Den architektury dne 30. září 2017 zahrnující komentovanou prohlídku výjimečné vily z roku 1862. Jedná se o způsob, jak opuštěné a chátrající vile vrátit život a jak hledat cestu k její památkové obnově, o kterou spolek usiluje.

Arnoldova vila (1862)

Vila stojí v nejstarší vilové kolonii v Brně. Autorem vily je Josef Arnold, sice rodák z německého Ingolstadtu, ale převážnou část života působil a tvořil v Brně. Vila za 155 let prostřídala několik majitelů, z nichž nejslavnější je Cecílie Hože, teta Gréty Tugendhatové, která vilu na začátku 20. století upravila v secesním a art decové stylu.

Den architektury

Občanské sdružení Kruh, které Den založilo, se věnuje propagaci architektury. Vzniklo jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění na Škole architektury v roce 2001 v reakci na nedostatek informací o současné architektuře. Hlavním cílem projektu Kruh je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu.

Pod záštitou místostarostky Brna – sever Miriam Kolářové čeká na návštěvníky Arnoldovy vily celodenní událost. V prvé řadě spolek slavnostně otevírá zahradu, která bude mimořádně přístupná po celý den. Na návštěvníky čeká občerstvení a mnoho zákoutí ideální pro odpočinek či dovádění s ratolestmi. Za druhé je připraveno několik komentovaných prohlídkových okruhů zahrnujících vilu a procházky po okolní architektuře s názvem „Nejen Arnoldka – vilová kolonie v Černých Polích“. Exkluzivně je pro návštěvníky připraven vstup do objektů, které zpravidla nebývají veřejnosti přístupné. Jedná se například o Giskrovu vilu s dřevodomkem, který je dílem Ernsta Wiesnera, nebo Kaiserovu vilu, nejstarší rodinný dům v této oblasti.

Harmonogram prohlídkových okruhů 30. 9. 2017

10:00 Standardní prohlídka domu

10:30 Standardní prohlídka domu

11:00 Arnoldovy vily

11:30 Prohlídka v ČJ/AJ

12:00 Procházka Nejen Arnoldka, Den architektury (1. skupina)

12:00 Procházka Nejen Arnoldka, Den architektury (2. skupina)

12:30 Standardní prohlídka domu

13:30 Arnoldovy vily

14:00 Prohlídka v ČJ/AJ

14:30 Standardní prohlídka domu

15:00 Procházka Nejen Arnoldka, Den architektury

15:30 Standardní prohlídka domu

16:00 Standardní prohlídka domu

16:30 Standardní prohlídka domu

17:00 Standardní prohlídka domu

 

Kapacita jedné prohlídky je 35 osob.

Rezervace není nutná.