TZ: Empire of the Senseless

Kathy Acker, Ines Doujak, Laboria Cuboniks, M Lamar, Denisa Lehocká, Anna Ročňová a Darkthrone / Empire of the Senseless / kurátor: Boris Ondreička / Galerie MeetFactory / Praha / 8. 9. – 10. 11. 2017 

Mlhou zahalený paranoidní svět: výstava Empire of the Senseless v Galerii MeetFactory

V pátek 8. září proběhne v rámci večera Veřejný dům / Public House vernisáž výstavy EMPIRE OF THE SENSELESS. Pod taktovkou kurátora Borise Ondreičky vznikne v Galerii MeetFactory svět inspirovaný tvorbou Kathy Acker, kde se bude mísit kontratenor multimediálního umělce M Lamara a temných metalových tónů kapely Darkthrone. V kouřové mlze se dále  představí díla Ines Doujak, skupiny Laboria Cuboniks, Denisy Lehocké a Anny Ročňové.

Výstavní námět je inspirován dílem americké experimentální spisovatelky Kathy Acker, jejíž román Empire of the Senseless propůjčil výstavě název.

Snový apokalyptický příběh, který se odehrává v současnosti a blízké budoucnosti, vznikl v roce 1988 a kritici ho často svou atmosférou přirovnávají k Mechanickému pomeranči.  Román Kathy Acker, jejíž dílo bylo ovlivněno sci-fi textem Williama Gibsona Neuromancer (1984), popisuje vztah Abhor, která je napůl člověk a napůl robot, a jejího milence Thivai. Stejně jako v jejích předchozích textech, hraje i zde svou roli neskrývané násilí a otevřená sexualita, co ale dělá toto dílo přelomovým je jedinečná hra s jazykem a textem, kde se mj. ukazuje autorčina fascinace dílem Williama S. Burroughse nebo básníky tzv. Black Mountain School.

Podobně jako hustá mlha proplouvá text Kathy Acker výstavou EMPIRE OF THE SENSELESS a halí galerii do podoby paranoidního postmoderního světa, ve kterém, podle slov Borise Ondreičky, “proudí vědomí bez konkrétního děje”.

Ines Doujak je rakouská umělkyně, která se pohybuje především v prostředí vizuálního umění a zabývá se materiální estetikou zaměřenou na queer-feminismus, antirasismus a antikolonialismus. V současnosti žije a pracuje v Londýně a Vídni, kde studovala na University of Applied Arts.

M Lamar je umělec, na jehož tvorbu se nedá zapomenout. Skladatel, hudebník, performer a kontratenorista … jeho výstavu „Negrogothic“ The New York Times popsal jako „osvěžující alternativu k deprimujícímu poklidnému umění, které ucpává současnou newyorskou scénu.“ Jeho tvorba bourá pojem „operní diva“ v jeho tradičním slova smyslu a to i přesto, že svou osobnost často zabaluje do až namyšleně honosného hávu.

M Lamar se zabývá otázkou transexuality a transgenderu, v roce 2014 se zúčastnil otevřeného dialogu na toto téma s autory bell hooks, Marci Blackman a Samuel R. Delany. Ostatně jeho dvojčetem je herečka Laverne Cox, se kterou si zahrál v pár epizodách úspěšného seriálu Orange Is the New Black. Zde ztvárnil roli Marcuse, který se rozhodne změnit si pohlaví.

Od 20:00 zazní vysoký kontratenor M Lamara v prostorách Galerie MeetFactory, kdy svůj zpěv doprovodí umělec hrou na klavír.

Skupinu doplňuje slovenská umělkyně Denisa Lehocká, která se zaobírala tématy a postupy jako jsou intimní péče o křehké materiály, časově expanzivní procesualita nebo témata skládání těla z kulturních i materiálních orgánů, a česká umělkyně Anna Ročňová, která dlouhodobě sleduje v empirickém experimentování s materiály a formami stírání oddělených procesů přírodních a umělých.

Na výstavě se bude možné seznámit s hlavními body Manifestu Xenofeminismu, který v roce 2015 formulovala transkontinentální skupina šesti autorek vystupující pod názvem Laboria Cuboniks. Text, který se mj. zabývá otázkami konceptu genderu a feminismu, je v současné době stále velmi aktuální.

Další představu o tvorbě skupiny Laboria Cuboniks je možné si udělat už den před vernisáží. Ve čtvrtek 7. září proběhne v prostorách tranzitdisplay přednáška spojená s promítáním, kterou povedou členky tohoto xenofeministického kolektivu – Diann Bauer a Patricia Reed.

Temné tóny norské metalové kapely Darkthrone, jejíž záznam z koncertu bude promítán v prostorách Galerie MeetFactory, budou doplňovat snovou atmosféru této temné výstavy, kde je „mlha tak hustá, že dokonce lidi, které někdo vraždí, křičí v bezpečí (…) mlha všechno přikryje, jako spermie.“[1]

---

Poděkování:

Pavel Poličar, SpecialEffects.cz

Imagem Music

Peaceville Records

---

Kurátor: Boris Ondreička

Výstava trvá: 8. 9. – 10. 11. 2017

Umělci: Kathy Acker, Ines Doujak, Laboria Cuboniks, M Lamar, Denisa Lehocká, Anna Ročňová a Darkthrone

7. 9. 2017 @ tranzitdisplay (Dittrichova 337/9, Praha 2)

19:00 Přednáška skupiny Laboria Cuboniks (Diann Bauer, Patricia Reed) ve spolupráci s Display – sdružením pro výzkum a kolektivní praxi.

8. 9. 2017 @ Galerie MeetFactory

19:45 zahájení výstavy

20:00 M Lamar LIVE!

---

Otevřeno denně od 13 do 20 hodin a dle večerního program. Vstupné dobrovolné.

Více informací:

http://www.meetfactory.cz/cs/program/detail/empire-of-the-senseless

http://www.meetfactory.cz/cs/program/detail/verejny-dum-7

https://www.facebook.com/events/125460954759337/?fref=ts

https://www.facebook.com/events/1429390723765385/?fref=ts

[1] Kathy Acker: Empire of the Senseless, Grove Press, 1988, str. 125–126, překlad A. Kottová.