TZ: Poslední šance vidět umění 19. století v Salmovském paláci

Poslední šance vidět umění 19. století v Salmovském paláci / Národní galerie v Praze / Praha / 4. 8. 2017

Národní galerie v Praze uzavře na začátku října expozici Umění 19. století od klasicismu k romantismu v Salmovském paláci. Návštěvníci tak mají poslední možnost seznámit se s díly rodiny Mánesů, Adolfa Kosárka nebo Josefa Navrátila, aktuálně doplněná nedávnou akvizicí malby Jaroslava Čermáka. V budoucnu budou opět k vidění v nové expozici ve Veletržním paláci.

Expozice představuje nejvýznamnější díla malířství a sochařství období od klasicismu k romantismu. Díla klíčových osobností českého umění doplňuje středoevropský kontext rakouských a německých autorů v čele s Casparem Davidem Friedrichem.

V loňském roce se sbírka umění 19. století díky dotaci Ministerstva kultury rozrostla o nově zakoupený obraz Jaroslava Čermáka. Jeho Podobizna malíře Josefa Navrátila (1852‒1853) je tak v Salmovském paláci k vidění až do 1. října.

„Navrátil byl tehdy jako předseda Jednoty umělců výtvarných na vrcholu kariéry i společenského života. A právě tak ho Čermák zobrazil – reprezentativní podobizna s neformálním postojem a cigárem odkazujuje ke svobodnému povolání portrétovaného,“ uvádí kurátorka Veronika Hulíková.

V dějinách českého portrétu představuje Navrátilova podobizna klíčové dílo nejen tím, že oba malíři patří k předním osobnostem českého umění 19. století, ale také proto, že Čermák zúročil své zkušenosti z Paříže (kde se v roce 1851 usadil) a vytvořil jeden z prvních moderních portrétů.

„Návštěvníci mají výjimečnou možnost porovnat Čermákův portrét s Navrátilovým autoportrétem na obraze Ve sklepě u Chlumeckého, které jsou v Salmovském paláci nyní vystavené ve stejném sále,“ dodává Veronika Hulíková.

Díla umění 19. století ze Salmovském paláce se v nejbližších letech stanou součástí nových sbírkových expozice ve Veletržním paláci, které budou představovat česká díla 19., 20. a 21. století v mezinárodním kontextu.