TZ: Umělci v roli kadeřníků. Jen 7 dní!

Umělci v roli kadeřníků. Jen 7 dní! / autorka projektu: Johana Střížková / PLATO Ostrava / Ostrava / 14. 6. – 21. 6. 2017

S02O

Umělci v roli kadeřníků

14. 6. – 21. 6. 2017

Autorka projektu: Johana Střížková

Stříhají sebe i své kamarády a nyní upraví účes i návštěvníkům galerie PLATO, která se na týden promění v provizorní kadeřnický salon. Představí se v něm řada výtvarných umělců právě v roli kadeřníků. Autorkou projektu je Johana Střížková, loňská finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého, která živou sochu či sociální plastiku, jak projekt nazývá, zahájí 14. černa v 18 hodin. Kromě této mladé umělkyně budou stříhat zkušení zástupci pražské a ostravské umělecké scény, a to od 15. do 21. června, denně mezi 14. a 18. hodinou včetně soboty a neděle. Mimořádné večerní stříhání proběhne v pátek 16. června od 19 hodin během koncertu Toma Holiče, DJ a profesionálního kadeřníka z Brna.

Johanka Střížková, která projekt S02O pro ostravskou městskou galerii připravila, ve své tvorbě často pracuje s motivy těla a jeho fragmentů, mezi nimiž právě vlasy patří k těm častým. Nejprve stříhala kamarády, pak své služby s velkým úspěchem nabídla i návštěvníkům Klubovny v pražských Dejvicích a se stříháním pracuje i v rámci dalších uměleckých akcí. „Na stříhání mě zajímají chvíle, kdy se člověk zklidní a vloží svou důvěru do rukou někoho jiného. V krátký moment je zapotřebí vycítit povahu, osobnost člověka, který se usadil na židli přede mnou. Vytvářím sochu z daného vlasového materiálu a pracuji se souvislostmi módy, vkusu dané osoby i místem kde se stříhání koná“, říká umělkyně.

Johanu Střížkovou kromě krátkého důvěrného vztahu, který vzniká mezi kadeřníkem/umělcem a návštěvníky/zákazníky, zajímají i situace a konstelace vyvstávající během akce mezi umělcem, stříhaným a čekajícími či přihlížejícími. Svou performance nazývá živou sochou a sociální plastikou: „Stříhání jako umělecký počin je nutné chápat v kontextu. Očisty, zkrášlování, rekultivizace, inovace. Od začátku lidského bytí sloužily vlasy jako maska našich osobností. Živá socha může být chápána jako proces samotného střihání, zároveň jako prostor, kde se stříhání odehrává, a počet stříhaných a stříhajících a jejich ,choreografie‘.“

Vedle Johany Střížkové své kadeřnické služby nabídnou umělkyně a DJka Štěpánka Sigmundová, student brněnské FAVU Matěj Sláma, umělkyně Marie Hladíková, fotografka, moderátorka Radia Wave a asistentka v Intermediálním ateliéru FAMU Tereza Havlínková a šperkařka Sára Milesson. Ostravskou scénu zastoupí fotografka Lenka Glisníková, intermediální umělkyně Denisa Fialová a malířka Lenka Liberdová.

V pátek 16. června se k nim připojí i Tom Holič. Kadeřník z Brna se naopak představí v roli umělce a v PLATO vystoupí jako hudebník. Jeho improvizovaný koncert začne v 19 hodin a prodlouží otevírací dobu provizorního salonu. Improvizovaná koláž zvuků trumpety, syntetizéru a vokálu bude hrát k poslechu a práci umělců až do 22 hodin.

Rozpis kadeřnických služeb a stříhajících umělců

14. 6., 18:00–21:00, Johana Střížková, Lenka Liberdová a Štěpánka Sigmundová – zahájení a afterparty: step_by_step

15. 6., 14:00–18:00, Matěj Sláma, Johana Střížková

16. 6., 14:00–22:00, Marie Hladíková, Matěj Sláma a Johana Střížková + v 19:00 DJ Tom Holič (live set)

17. 6., 14:00–18:00, Tereza Havlínková, Johana Střížková

18. 6., 14:00–18:00, Lenka Glisníková, Johana Střížková

19. 6., 14:00–18:00, Lenka Liberdová, Johana Střížková

20. 6., 14:00–18:00, Denisa Fialová, Johana Střížková

21. 6., 14:00–18:00, Sára Milesson, Johana Střížková

Johana Střížková (1984), v letech 2005–2011 studovala na Akademii výtvarných umění v Praze (v ateliérech Miloše Šejna, Veroniky Bromové a Jiřího Příhody) a v roce 2008 na Cooper Union School of Art v New Yorku. V roce 2016 byla finalistkou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Tvorba Střížkové, jejímž těžištěm je performance a videoperformance, ale také objekt a fotografie, je jemným uchopením tělesnosti člověka, jeho každodenních úkonů i předmětů, se kterými manipuluje a které ho obklopují. Autorce je vlastní čistá, minimalistická estetika, která představuje (ne)všední realitu jako křehkou symbiózu živých a neživých bytostí. Střížková svou tvorbu představila zejména v českých nezávislých galeriích a institucích. Žije a pracuje v Praze. (zdroj: Cena Jindřicha Chalupeckého)