TZ: Na Stříbrné vlně

Lucie Mičíková, Veronika Přikrylová, Martin Zvěřina / Na Stříbrné vlně / Oblastní galerie Liberec / Liberec / 8. 6. – 3. 9. 2017

Lucie Mičíková, Veronika Přikrylová, Martin Zvěřina: Na Stříbrné vlně

Oblastní galerie Liberec se od přestěhování do Lázní pravidelně věnuje současnému umění. Další výstavu z tohoto cyklu v galerii otevřou ve čtvrtek 8. června a bude mít název Silver Wave. Výstava představí trojici mladých autorů, kteří libereckým projektem navazují na svoji dřívější spolupráci.

Motto:

Hodím-li do vody kámen, voda se rozčeří. Vytvoří pravidelné kruhy, zprvu silné a  energické až postupně vymizí v čase. Kámen, který vytvořil pohyb na nehybné hladině vody, je najednou vzpomínkou. Stal se součástí vodního dna. Voda na hladině utichla a její pohyb se zastavil. Život však neutichl. Kámen se stal součástí jiného celku, možná někam zapadl, možná pronikl do jiného vesmíru. Co se odehrává tam dole, když se zdá, že se vodní hladina nehýbá?

Nenápadným čeřením vody je i výstava třech mladých umělců, Lucie Mičíkové (VŠVU Bratislava, ateliér Ilony Neméth), Veroniky Přikrylové (UMPRUM Praha, ateliér Dominik Lang a Edith Jeřábková) a Martina Zvěřiny (AVU Praha, ateliér Vladimíra Skrepla). Výstava Silver Wave, která začíná ve čtvrtek v Oblastní galerii Liberec, si vypůjčila název od specifického druhu mramoru. Mramor nazývaný Silver Wave, na povrchu leštěný, krásný a drahý materiál, využívali již antičtí mistři.  Mramor - kámen, který jako by byl opakem k životu - v sobě nenese žádnou informaci o schránce živočichů a rostlin. V kontextu využití pro sochařské dílo se však stává součástí příběhu. „Výstava v galerii -1 vytváří dialog mezi autory, který se může zdát nepřímý až efemérní, na první pohled zcela nepatrný. Výstava se stává metaforou vodní hladiny, uvnitř které se každé exponované dílo stává součástí celku vodního dna a zároveň vytváří svůj malý vesmír,“ představuje výstavu kurátorka Tereza Záchová.

Práce Lucie Mičíkové vycházejí z onoho pohybu a aktu hození kamenem. Díla s názvem Zkamenělé vlny tvoří obrazy točitých kruhů či vln, které se tvoří na hladině. Zároveň odkazuje na druh mramoru, který v surovém stavu vytváří estetické obrazce simulovaných vln. Zvlněné linie jsou však jen zkamenělou podobou, nereálným a mrtvým pohybem zastaveny v čase, přesto jej na kameni vytvořila příroda.

Naopak Veronika Přikrylová, další z vystavujících, pracuje s ironií a sarkasmem. Instalované sochařské práce rozehrávají hru s divákem a zároveň sama se sebou. Divák i sám umělec se mohou stát predátorem i kořistí. V jaké roli se ocitnete vy na této výstavě? Volba je čistě na vás, nejsou zde žádná pravidla. Nepatrnými zásahy autorka cvičí divákovu percepci a vlastně jej vybízí k hledání skrýší a přirozeně tak vtahuje návštěvníka do své hry.

Martin Zvěřina instaloval v Lázních pohyblivý obraz, a pomocí malých skrumáží a náhodně neopracovaných instalací uzavírá celek metaforického dna vodní plochy. Ke Zvěřinově instalaci Tereza Záchová dodává: „Intuitivním propojováním materiálů autor reaguje na uměleckou či řemeslnou lidskou práci, zdlouhavou a zároveň tolik inspirující.“ Ve videích pak Zvěřina propojuje imaginární obrazy, které můžeme nalézt či vylovit ze dna vody. Obraz připluje a znovu se ztratí v toku času. Jeho asociativní přístup jako by tvořil protiváhu k vypravěčskému přístupu Veroniky Přikrylové. I když si to možná v prvních chvílích ani neuvědomíme, i tam, kde je to na povrchu klidné, může stále probíhat život. A to je princip Stříbrné vlny, nové výstavy v liberecké galerii.

Výstava Silve Wave je nainstalovaná v tzv. Galerii -1 a potrvá od 8. června do 3. září 2017.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin a každý čtvrtek nabízí vstup zdarma do všech expozic a na všechny výstavy.