Top5týdne 6. 6. 2017

Byl jmenován nový ředitel Národní knihovny, v ukrajinské Slavutyči se uskutečnil nový projekt Kateřiny Šedé, v Madridu byla slavnostně otevřena Nadace Normana Fostera, MoMA představila dokončené renovace a plánované rozšíření, zemřel Jaromír Homolka.

1/ Novým ředitelem Národní knihovny byl jmenován Martin Kocanda

Ministr kultury Daniel Herman jmenoval do funkce ředitele Národní knihovny Martina Kocandu, bývalého vězeňského kaplana a člena vedení Českobratrské církve evangelické. Proti jeho jmenování protestují odboráři, podle nichž nemá nový ředitel dostatečné odborné zkušenosti. Podle samotného Kocandy jsou ale pro zajištění úspěšného fungování Národní knihovny důležité především zkušenosti s hospodařením se státním majetkem a zkušenosti s veřejnými zakázkami. Dalšími kandidáty na post ředitele byli historik umění Vít Vlnas a pověřený ředitel NK Petr Kroupa.

2/ Nový projekt Slavutyč Kateřiny Šedé

Ukrajinská obec Slavutyč, založená lidmi prchajícími z města Pripjať před černobylskou jadernou katastrofou, se o víkendu dočkala zápisu do Guinessovy knihy rekordů. Kateřina Šedá v rámci dalšího ze svých projektů vyzvala občany Slavutyče, aby v sobotu 3. 6. hromadně podali žádost o vízum a do kolonky „zvoucí osoba“ uvedli její jméno. Jak je uvedeno na oficiální FB stránce projektu Made In Slavutych, celkem podalo žádost o vízum 1325 lidí. „Snažíme se ukázat na dlouhodobý problém překonávání hranic, který tady na Ukrajině stále je. Zároveň se pokusím Guinessovu knihu rekordů, která je absurdní a plná nesmyslů, naplnit dalším nesmyslem. Důležitější ovšem je, že se obyvatelé pokusí podívat jinam než do minulosti,“ uvedla už dříve Šedá.

3/ V Madridu byla otevřena Nadace Normana Fostera

V madridském Teatro Real proběhlo ve čtvrtek fórum The Future Is Now. Jeho pořadatelem byl britský architekt a designér Norman Foster, který zde slavnostně otevřel Nadaci Normana Fostera. „Uvědomili jsme si, jaké úžasné výhody nám Madrid nabízí,“ vysvětloval Foster, proč si za sídlo své nadace vybral právě hlavní město Španělska. Kromě uložení Fosterova archivu bude nadace sloužit jako vědecká a vzdělávací instituce, zaměřující se na interdisciplinární přístup. Ten je podle Fostera klíčem k budoucnosti.

4/ MoMA představila dokončené renovace i plánované rozšíření

Muzeum moderního umění v New Yorku představilo na tiskové konferenci v uplynulém týdnu dokončenou renovaci východního křídla. Práce byly započaty v únoru 2016 za účelem zlepšení flexibility při instalování dočasných výstav. Představitelé MoMA na téže konferenci zároveň odhalili kompletní design rozšíření, které je plánováno do následujících let. Návrh zpracovalo studio Diller Scofidio + Renfro ve spolupráci se stavební firmou Gensler.

5/ Zemřel Jaromír Homolka

V neděli 28. května zemřel ve věku 91 let Jaromír Homolka, významná osobnost Ústavu dějin umění na UK. Ve své vědecké práci se zaměřoval na dějiny středověkého umění, je autorem řady monografií a odborných článků, podílel se na několika výstavních projektech evropského významu – například Die Parler und der schöne Stil v německém Kolíně nebo Magister Theodoricus v Praze. V letech 1991–1994 zastával funkci děkana FF UK.


Foto: 1: Všeobecná studovna v areálu Klementina, Wikipedia commons, Anton Fedorenko; 2: Slavutyč, flickr, Marco Fieber; 3: Norman Foster, Wikipedia commons, bigbug21; 4: MoMA, flickr, Megan Smith.

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.