Top5týdne 30. 5. 2017

Rozpočet Ministerstva kultury je vyšší o půl miliardy, v Plzni chystají memorandum o stavbě galerii a v Ostravě již vystavují výsledky soutěže, nové sochy ve veřejném prostoru vyvolávají kontroverze, na Žofíně proběhla aukce s rekordními výsledky a hlavní cenu festialu v Cannes získal film The Square.

1/ Rozpočet Ministerstva kultury na rok 2018

Podle prvního návrhu státního rozpočtu, ještě z pera Andreje Babiše, by měl resort hospodařit s více než 13 miliardami korun, což je o více než půl miliardy více než letos. Více peněz půjde na platy pracovníků v kultuře, které jsou dlouhodobě pod celostátním průměrem, na výročí spojená s rokem 2018 (zejména 100 let Československa) a na spolufinancování projektů EU a tzv. Norských fondů. Ani příští rok však rozpočet na kulturu nedosáhne jednoho procenta státního rozpočtu.

2/ Budovy galerií v Plzni a Ostravě o krok blíže k realizaci

Město Plzeň, Plzeňský raj a Ministersvo kultury chystají memorandum o stavbě budovy pro Západočeskou galerii, jejíž bohaté sbírky jsou roky ukryty v depozitáři. Novostavba za 820 milionů korun má od loňska platné stavební povolení, dosud se však nenašly potřebné finance. Vítěze mezinárodní architektonické soutěže zná rovněž ostravská Galerie PLATO. Všechny soutěžní projekty na rekonstrukci a přestavbu bývalých městských jatek budou vystaveny ode dneška v někdejším obchodním domě Bauhaus, kde galerie působí.

3/ Nové realizace ve veřejném prostoru

Na pražském hlavním nádraží byl odhalen pomník věnovaný rodičům tzv. Wintonových dětí zachráněných za 2. světové války Nicolasem Wintonem. Pomník má podobu otisků dětských a dospělých rukou na skle železničního vagonu a vznikl v Anglii. Připomeňme, že soutěž na podobu pomníku (nakonec nerealizovaná) byla jedním z důvodů vzniku knihy Manuál monumentu. Před křížem u kostela v centru Lanškrouna byl v březnu umístěn Kajícník, socha Matouše Háši, zobrazující klečícího nahého mladého muže. Město se nyní bude zabývat návrhy na přesun sochy na jiné místo, kde by nevyvolávalo kontroverze. Stojí za ním však autor, tak i lanškrounský farář.

4/ Rekordní aukce Galerie Kodl

V neděli proběhla v pražském Žofíně aukce Galerie Kodl, která nabídla řadu vynikajících děl, které se prodaly za vysoké ceny. Aukčním rekordem je obraz Šero v pralese od Toyen, který si kupec na telefonu pořídil za 36 milionů včetně provize - jedná se o nejdražší dílo již tak vysoko ceněné autorky. Dále desetimilionovou hranici překročily obrazy Chirica, Antonína Slavíčka nebo Emila Filly.

5/ Zlatá Palma pro snímek The Square

Hlavní cenu filmového festivalu v Cannes získal švédský film z prostředí současného umění. Pojednává o úspěšné kurátorovi, který má právě před otevřením výstavy The Square. Je však okraden, vezme osud do svých rukou a je nucen přehodnocovat své morální a společenské zásady. Snímek údajně ukazuje často groteskní svět dnešního konceptuálního umění.


Foto č. 2: Vizualizace vítězného návrhu PLATO Ostrava, Petr Hájek Architekti; foto č. 3: Kajícník (Matouš Háša, 2017, Lanškroun), foto Jaroslav Hubený, MfDnes; foto č. 4: Toyen: Šero v pralese, 1929

 

 

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.