TZ: Igor Eškinja

Igor Eškinja / Exp / Galerie Kvalitář / Praha / 19. 5. – 14. 7. 2017 

Igor Eškinja: Exp

19. 5. – 14. 7. 2017

Vernisáž: 18. 5. 2017 v 19h

Igor Eškinja se proslavil jako umělec, jehož hlavním tématem je vztah mezi realitou a fikcí. Jeho tvorba znejišťuje diváka a předkládá mu různé varianty viděného. První samostatnou výstavu v Praze připravil výtvarník pocházející z Rijeky pro galerii Kvalitář.

Výstava EXP představí zásadní motivy, se kterými Eškinja pracuje. Prvním je instalace z nástěnné malby, při níž použije například i výstavní sokly, které vzájemně z určitého pohledu vytvářejí optický dojem levitujícího trojdimenzionálního objektu. Tato hra na „schovávanou“ je pro výtvarníka velké téma. Zajímá ho podstata viděného, princip role pozorovatele a jeho vztah k sledovanému objektu. Hluboký filozofický přesah, který v jeho realizacích nalézáme, je rovnoměrně vyvážen odstupem, vtipem a ironií. Eškinja dokáže v galerii budovat „jinou“ realitu. Svět, který mate, ale o to víc láká. „To co mě zajímá je pevně daná determinace mezi realitou a fikcí, která vzniká v galerijním prostředí a možnosti, jak ji narušit“ vysvětluje Igor Eškinja.

Druhým aspektem Eškinjovy tvorby je dočasnost. Většina prací je pevně svázána s místem, kde je vystavena a po skončení výstavy je práce nenávratně zničena. Tento limit, ohraničující životnost umělcova díla, je pro něj ovšem další inspirací. Než dojde k devastaci, instalaci nafotí a se snímky pak pracuje dál jako se suverénním dílem. Jeho přímé vazby na architekturu zaujaly i kurátorku výstavy Moniku Čejkovou. „Igor vytváří často místně specifické instalace, jež manipulují s původním prostorem, aby diváka přiměl vnímat místo, které zná jinak, i z hlediska fyzické zkušenosti,“ objasňuje Čejková a doplňuje, že volba umělce chorvatského původu souvisí s dlouhodobou snahou Kvalitáře propojovat design, umění a architekturu. Poprvé bude také možnost shlédnout umělcovu nástěnnou malbu v galerii ještě předtím než bude zlikvidována.

Co ovšem poutá největší pozornost je schopnost Igora Eškinji budovat souběžné světy. Používá k tomu jak barvu, tak i například lepicí pásku. „Chci vytvořit prostor, ve kterém se divák ocitne na hranici svých duševních schopností,“ říká laureát ceny Radoslava Putara, prestižního chorvatského ocenění pro mladé umělce.

Igor Eškinja (narozen 1975 v Rijece) je absolventem Accademie Di Belle Arti v Benátkách (2002). Autor je držitelem řady ocenění, například prestižní ceny Radoslava Putara  pro mladé chorvatské umělce z roku 2004.

Dílo Eškinji bylo představeno na mnoha kolektivních i samostatných výstavách, například na samostatné výstavě ve FL GALLERY v Miláně (Efemeropolis, 2016), v Scaramouche Gallery v NY (Poems of Accumulation and Growth, 2015), v Museu der Wahrnehmung v Grazu (Quixote, 2014, kurátor Adam Budak), v Museu of Modern and Contemporary Art v Rijece (Azuriranja, 2014) a na společných přehlídkách v Museu of Contemporary Art v Záhřebu (T-HT award, 2016) a v Museu of Modern and Contemporary Art v Rijece (Grad na drugi pogled, 2015), na MANIFESTA 7 (Rovereto, Itálie, 2008) atd. Eškinja je zastoupen v několika veřejných i soukromých sbírkách, například v MAXXI Museo nazioniale delle arti del XXI secolo v Římě, v Museu of Contemporary Art v Záhřebu, v Museu of Modern and Contemporary Art v Rijece či v Cassa di Risparmio di Venezia v Benátkách.

V současné době autor žije a pracuje v Rijece.

Výstava probíhá pod záštitou Velvyslanectví Chorvatské republiky v Praze.

Otevřeno: po–čt 10–18 h, pá 10–16 h

Senovážné náměstí 1628/17, Praha 1