TZ: V Jurkovičově vile se zabydlí Tomáš Džadoň

V Jurkovičově vile se zabydlí Tomáš Džadoň / Moravská galerie v Brně / Brno / 28. 4. – 29. 10. 2017

V Jurkovičově vile se zabydlí Tomáš Džadoň

Od 27. dubna budou Jurkovičovu vilu zabydlovat díla Tomáše Džadoně. Původem slovenský umělec vystaví ve vile Dušana Jurkoviče své starší práce – malby, grafiky, sochy, objekty, videa, které podobně jako tvorba arch. Jurkoviče reflektují téma tradice, její aktualizace, a zároveň komentují paradoxy dnešní technologicky zaměřené společnosti. Historii vily tematizuje nový doprovodný program podle scénáře Venduly Borůvkové.

TOMÁŠ DŽADOŇ: DŽADOŇOVA VILA, JANA NEČASE 2

Kurátor: Rostislav Koryčánek

Jurkovičova vila, Jana Nečase 2

28. 4. –29. 10. 2017; vernisáž: 27. 4. 2017 v 16 hodin

Jurkovičova vila se stala muzeem, přestala tak plnit svou obytnou funkci a návštěvník si může jen představovat, jaké by to bylo, v takovém domě bydlet. Nejvhodnějším kandidátem na nového obyvatele vily se ukázal být konceptuální umělec Tomáš Džadoň (*1981), který pochází z pod Tater, má rád díla Dušana Jurkoviče a v jeho vlastní tvorbě se mísí nostalgie, venkov s ruchem velkoměsta. V Jurkovičově vile vystaví své malby, grafiky, sochy, objekty a videa, jejichž prostřednictvím nahlíží do naší minulosti a sobě i divákům pokládá otázky týkající se naší identity. Tuto intenci autor komentuje následovně: „V bývalom východnom bloku sa objavuje pojem tradície. Pracuje sa opäť s nostalgiou ako potvrdením určitej straty vlastnej prirodzenosti. Migrujúci pracujuci a všetci emigranti, migranti to len potvrdzujú. Začínam veriť, že žiť v mieste, kde sme sa narodili nie je trest, ale luxus! Nostalgia sa vykladá ako vzťah časový, nie priestorový. Je to také ochorenie pamäti a ako hovorí Christopher Lash: „Nostalgia evokuje minulosť, len aby ju pochovala zaživa.“

Důležitým prvkem práce Tomáše Džadoně je také humor. Vtipnou intervencí do stálé expozice budou autorovy kresby a malby s motivem slaniny, která mu připomíná nemateriální zážitky z domu jeho babičky. Domnělá přítomnost nového obyvatele vily bude patrná také na zahradě, kde se objeví tři objekty. Jedním z nich bude dílo s názvem Tradiční karavan (2006), jedná se o reinterpretaci roubenky do podoby karavanu. Tímto pojízdným skanzenem autor naznačuje, že vazba k místu není v dnešní době důležitá a člověk se stává loutkou globální společnosti.

Výstava byla realizována za finanční podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze státního rozpočtu České republiky.

Tomáš Džadoň (*1981) je absolventem Akademie výtvarného umění v Praze (Ateliér monumentální tvorby pod vedením Jiřího Příhody). Je laureátem Essl Award pro rok 2007, byl nominován na prestižní ocenění pro mladé umělce (Cena Oskara Čepana 2009, Cena Jindřicha Chalupeckého 2009).

V souvislosti s historií Jurkovičovy vily se připravuje nový doprovodný program s názvem Jurkovičova vila ve stroji času, jehož scénář napsala dramaturgyně a spisovatelka Vendula Borůvková. Diváky vrátí do minulého století a seznámí je s obyvateli vily, kteří v tomto domě žili v různých časových obdobích. Vendula Borůvková již dříve pro vilu připravila dětský program Jurkovičova vila v zajetí duchů, tentokrát je zážitkový program určen dospělým návštěvníkům. Premiéra se uskuteční 20. 5. 2017 v 18 hodin.