TZ: ROXY Visuals promění tvář ROXY tentokrát s Pastou Onerem

ROXY Visuals promění tvář ROXY tentokrát s Pastou Onerem / Experimentální prostor NoD / Praha / 24. 4. – 14. 10. 2017

ROXY Visuals x PASTA ONER

Pasta Oner & others

24. – 14. 10. 2017

Opening 24. 4. 2017, 19:30

Kurátoři: Adam Stanko, Pavel Kubesa

Legendární pražský klub ROXY uvede v pořadí osmou edici výstavy uměleckých děl ROXY Visuals Vol.8 přímo v rozsáhlých prostorách hudebního klubu. Přední postavu českého pop artu Pastu Onera, který připravuje zcela novou sérii nástěnných plastik, doplní v prostorách klubu početná skupina českých vizuálních umělců. Vernisáž výstavy proběhne v pondělí 24. 4. 2017 v prostorách klubu ROXY a bude doprovázena živým vystoupením americké kapely Zeal and Ardor v rámci tradičních Free Mondays.

V rámci aktuální edice ROXY Visuals Vol.8 připravuje přímo pro prostředí balkonu klubu obsáhlou sérii nástěnných plastik hvězda současného pop artu Pasta Oner. Jak pro Pastu Onera, tak pro vizuání dramaturgii klubu ROXY se jedná o symbolické spojení – společně stáli u formování místních uměleckých komunit. „Do ROXY jsem poprvé přišel v roce 1994, na ten pocit svobody devadesátých let nikdy nezapomenu. Kromě stovek mejdanů, které jsem tam zažil, pro mě zůstane nejvíc legendární akce Kick The Shot, kterou od začátku organizovali pražští writeři. Byla to vždy velká oslava naší subkultury,“ říká Pasta. Kolekce děl s názvem PASTA 4 ROXY je zcela novou polohou autorovy tvorby. Pasta Oner do velkých hliníkových rámů vylívá různě tónované technické materiály a zapouští do nich fragmenty a střepy symbolu pop kulturního světa –  lahve Coca-Cola. „Láhev Coca-Cola je natolik ikonická, že je sama o sobě uměleckým artefaktem. Prolíná se v historii současného umění jako červená nit. Pro tuto sérii děl jsem se rozhodnul ji defragmentovat na stovky kousků, které letí plochou obrazu,“ dodává Pasta Oner. Lahve a jejich části, které barví do několika barevných tónů skládá Pasta Oner do různých vzorů a tvarů, od ryze abstraktních kompozic až po mandalové obrazce. Celá nově vznikající série bude zdobit na dalších šest měsíců prostory balkonu klubu ROXY.

Projekt ROXY Visuals se zaměřuje na oživení hudebního prostoru předního hudebního klubu ROXY prostřednictvím současného vizuálního umění. V minulosti zde vystavovala celá řada tvůrců z řad nastupující generace českého výtvarného umění jako například Matej Al-Ali, Julius Reichel, Dan Vlček či Darina Alster.

Jednotlivé instalace vznikají vždy přesně na míru danému prostoru a umístění, tematicky sahají od čistě estetických a formálních výtvarných forem až po angažovaná témata. „Na první pohled by se mohlo zdát, že estetika klubu je svazující a omezující. Členitý prostor vytváří problematiku, které se není lehké vyrovnat. Umělci jsou postaveni před vizuálně náročné, mediálně pop-kulturní prostředí, ve kterém se snaží obstát. Výsledkem jejich snažení jsou 3D objekty, video projekce a plátna,“ uvádí dlouholetý kurátor projektu ROXY Visuals a aktivní umělec Adam Stanko.

Informace o umělci

Pasta Oner (*1979) platí za jednoho z nejsvébytnějších představitelů současné české umělecké scény. Coby tvůrčí osobnost se Pasta Oner v posledních letech – v kontinuitě se svou graffiti a street artovou zkušeností přelomu nového tisíciletí – intenzivně profiluje v mezích klasických nezávislých i veřejných galerijních provozů, ve kterých snoubí a zároveň i překračuje klasické žánrové kategorie pop artu a cartoon estetiky. Přesto, že se v jádru své práce dotýká principů „postprodukce“, vymyká se Pasta Oner svou tvorbou aktuálním dominantním proudům post-konceptuálních strategií ve výtvarném umění a prošlapává si v českém kontextu netradiční cestu mediálně zdatného a široké veřejnosti známého, lehce kontroverzního umělce. Středobodem Pastovy tvorby je akrylová malba a vytváření závěsných obrazů, stejně tak jako navrhování prostorových objektů, plastik, instalací a realizace muralů, tj. velkoformátových maleb ve veřejném prostoru.