TZ: The Inkman

The Inkman / Mediatéka Francouzského institutu v Praze / Praha / od 3. 4. 2017

V pondělí 3. dubna od 16 hodin bude v rámci Dnů Frankofonie 2017 přímo na zeď mediatéky Francouzského institutu v Praze vytvářet své dílo tuniský graffiti umělec The Inkman.

Umělec a grafik The Inkman (1990) patří k nejmladší, dynamické generaci tuniských umělců, kteří začali ve větší míře tvořit až po „jasmínové revoluci“ v roce 2011. Už během studií grafického designu v Tunisu začal Inkman experimentovat s arabskou kaligrafií, propojovat ji s moderním graffiti, a spoluvytvářet tak novou formu - takzvané „calligraffiti“. Calligraffiti se v uplynulých letech stává jakýmsi univerzálním uměleckým jazykem srozumitelným všem, což je patrné z jeho úspěchů ve veřejných prostorech na Blízkém východě, v severní Africe i v Evropě.

Inkman svá díla realizuje v opuštěných objektech (první ze známějších děl, projekt Usina, vznikl na zdech opuštěné továrny na předměstí Tunisu), ale také na nábytku či vnějším plášti letadla – v roce 2010 ve spolupráci s dalšími devíti umělci svébytně přetvořil boeing 727 věnovaný tuniskou národní leteckou společností. Mezi Inkmanovými nejnovějšími díly vytvořenými na veřejných budovách vzbudila velký ohlas fasáda Dubai Street Art Museum dokončená na počátku letošního roku. V roce 2014 byl Inkman také jedním z umělců, kteří se sjeli z různých koutů světa, aby v rámci mezinárodního projektu Djerbahood streetartovými díly oživili vesnici Erriadh na tuniském ostrově Djerba.

Inspiraci pro svá calligraffiti čerpá Inkman nejčastěji z děl klasických arabských a tuniských básníků, jejichž texty, vykreslené v různorodých barvách a geometrických kompozicích, tak ve veřejném prostoru znovu ožívají. Pro dílo, jež vznikne v mediatéce Francouzské institutu v Praze, umělec zvolil text tuniského básníka Abú al-Kacema Al-Chebbiho.

Dílo vzniká za podpory Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch (ONTT), Tuniského velvyslanectví v Praze, Francouzského institutu v Praze a letecké společnosti Tunisair.

Akce se koná dne 3. dubna 2017 průběžně od 14 do 18 hodin (umělec začne tvořit od 14h, ale veřejnosti se doporučuje přijít spíše po 16h) v mediatéce Francouzského institutu v Praze. Dílo následně zůstane přístupné publiku jako součást prostoru mediatéky.

Událost probíhá v rámci Dnů Frankofonie 2017.

Událost na Facebooku (https://www.facebook.com/events/1288005547915874/)

Vystavující umělec: THE INKMAN (Mohamed Kilani Tbib)

https://www.facebook.com/TheInkman.art/