TZ: Alšova země – Když staré bylo nové,...

Alšova země – Když staré bylo nové,... / Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou / Hluboká nad Vltavou / 29. 3. - 17. 4. 2017

Alšova země – Když staré bylo nové,...

Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou

29. 3. - 17. 4. 2017

vernisáž: 28. 3. 2017 v 10:30 v zámecké jízdárně

Alšova jihočeská galerie pořádá pravidelně výstavní projekt pro děti a mládež v oblasti výtvarné, dramatické, literární, hudební výchovy. Tento projekt má každý školní rok své specifické téma, které spojuje práce všeho typu v jakékoli oblasti tvorby. Projekt je ve školním roce 2016/2017 poprvé pod hlavičkou Alšovy země, kterou AJG převzala od Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Ačkoli Alšova země byla po 50 let prestižní soutěží pro školy z celé republiky, v rámci spojení s projektem Alšovy jihočeské galerie je projektem nesoutěžním pro všechny výchovné a vzdělávací instituce.

Letošní ročník je specifický propojením tématu s nově uspořádanou stálou expozicí v Hluboké nad Vltavou - Meziprůzkumy / sbírka AJG 1300–2017. Když staré bylo nové,... je výzvou zamyslet se nad uměleckým setkáním starého a nového tak, jako v expozici, kde najdeme středověké, moderní a současné umění pěkně pospolu ve vzájemném dialogu.

Vystavené práce jsou inspirovány vzpomínkami lidí, budov, předmětů i uměleckých děl. Reflektují proměnu tvarosloví předmětů denní potřeby v průběhu času a nastiňují aplikaci současných sociálních konstruktů na literární a umělecká díla z minulosti. Některé práce jsou zaměřeny na dějinný vývoj společnosti, jiné zvou k zamyšlení nad otevřenou budoucností. Odrážejí pohled pedagogů, žáků a studentů na přeměnu kultury, na časovost a pomíjivost, vyjádřený předně výtvarně a literárně.

Vernisáž Alšovy země proběhne 28. března v zámecké jízdárně. Program zahrnuje dramatické, hudební a taneční vystoupení přihlášených institucí, čtení ukázek z literárních prací a bude doplněn o výtvarný workshop časopisu Raketa.

Cílem projektu pro rok 2016/2017 bylo motivovat pedagogy k tvořivé práci se studenty a zajistit kulturní program pro místo setkání – vernisáž, který podpoří vzájemnou inspiraci, motivaci k účasti na kulturním dění a spolupráci jak mezi institucemi a galerií, tak mezi organizacemi samými. Projekt tvoří vhodné prostředí pro výchovu ke zdravému vztahu ke kultuře, zprostředkování hodnot a tradic vycházejících z umění a přiblížení se k nim vlastní tvorbou.