Top5týdne 21. 3. 2017

V Národní galerii proběhl další Grand Opening, do síně slávy českého designu vstoupí Rostislav Vaněk, Kancelář pro umění PLATO v Ostravě zahájila svoji činnost, Praha vypíše soutěž na výstavní síň pro Slovanskou epopej a ve Spojených státech začalo Whitney bienále.

1/ Grand Opening v NG

Ve čtvrtek 16. března bylo ve Veletržním paláci Národní galerie otevřeno devět nových výstav včetně dvou site-specific instalací (Aj Wej-wej a Magdalena Jetelová). Největší pozornost je přirozeně věnována hlavnímu dílu Aj Wej-weje, který pro hlavní dvoranu uvolněnou po Slovanské epopeji umístil obří nafukovací člun s uprchlíky. Věnují se mu nejen česká média (například Česká televize, Respekt formou rozhovoru s umělcem nebo Radio Wawe v interview s Milenou Bartlovou a Michalem Novotným), ale i světové zpravodajské servery – namátkou BBC nebo artnet.news. Pozornost vzbudil rovněž japonský performer Mino Tanaka nebo hudebník a producent Brian Eno.

2/ Ceny Czech Grand Design 2016

V přímém přenosu na ČT art budeme moci dnes sledovat udílení výročních cen Akademie designu za rok 2016. Vizuál letošního ročníku je již tradičně svěřen loňským vítězům – grafickou podobu dala přehlídce Martina Černá. Do síně slávy vstoupí grafik Rostislav Vaněk, tvořící již od 70.let zejména v typografii (ve studiu Signature Type Foundry vymyslel několik písem), ale i produktové grafice (ČSA nebo grafický vizuál pražského metra). Vaněk působí jako profesor na UMPRUM. Vítězové i finalisté všech kategorií budou vystavovat od 30. března do 2. dubna v pražské Ville Pellé.

3/ PLATO zahajuje činnost

Ve středu poprvé otevřela Kancelář pro umění PLATO Ostrava, jejíž činnost přímo navazuje na tříletý grant města Ostravy, které nyní galerii spravuje jako příspěvkovou organizaci. Na provizorní adrese na Českobratrské ulici začala výstava Přípravný projekt mladé dívky, která má představit plánovanou činnost galerie skrze díla reflektující původní prostory prodejny textilu. V budoucnu se PLATO přestěhuje do někdejšího Bauhausu, konečnou destinací pak budou zrekonstruovaná památkově chráněná jatka. Plány s galerií představil ředitel Marek Pokorný serveru Ostravan.

4/ Budoucnost Slovanské epopeje

Výpravná monumentální série pláten Alfonse Muchy je s obrovským úspěchem vystavena v Japonsku. Ministr kultury Daniel Herman pro Český rozhlas potvrdil, že dále po Asii díla putovat nebudou a nevyloučil ani, že se nevráti do Moravského Krumlova. Na zdejším zámku byla vystavena dlouhá desetiletí a město se nyní chystá na nákladnou rekonstrukci renesančního objektu. Hlavní město Praha, které je z vůle Muchy vlastníkem děl, však připravuje architektonickou soutěž na stavbu zvláštního výstavního pavilonu pro Epopej na pražském Těšnově. Byla by to první novostavba pro výtvarné umění po celých desetiletích.

5/ Začalo Whitney Biennial 2017

Nejdéle fungující americká přehlídka představuje pouze místní umělce a umělkyně, tentokrát pod kurátorským vedením dvojice Mia Locks a Christopher Y Lew. Letošní bienále se vypořádává s nejistotou současného světa i společnosti, zkoumá, jaký má dnešní doba vliv na umění i umělce. Přehlídka je zvlášť vyostřená zejména kvůli výraznému snížení státních příspěvků pro umění a humanitní sféru vůbec, které prosadil americký prezident Donald Trump.


Foto č. 1: Aj wej-wej a Marek Eben, foto Tereza Křenová; foto č. 2: Rostislav Vaněk, foto Profil Media s.r.o.; foto č. 3: Z tiskových materiálů k výstavě Přípravný projekt mladé dívky, Kancelář pro umění PLATO; foto č. 4: Alfons Mucha, Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě, 1912

 

 

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.