Top5týdne 14. 3. 2017

Demolice telefonní ústředny v Dejvicích a vinohradského Transgasu, rekordní dražba krajinomalby Gerharda Richtera, nové výstavy v Praze, Brně a Liberci, zahájení 30. ročníku veletrhu Tefaf, americký Den bez ženy.

1/ Demolice telefonní ústředny a Transgasu v Praze

V uplynulém týdnu začala plánovaná demolice automatické telefonní ústředny v Dejvicích. Na jejím místě má do konce roku 2018 vzniknout kancelářský objekt Telehouse. Část odborné veřejnosti s likvidací vyjádřila nesouhlas, Václav Aulický, člen autorského týmu, pro tento záměr vyjádřil pochopení vzhledem k vyčerpání možností využití stavby. V současnosti prochází demoličním procesem ještě jedna stavba, na které se podílel – vinohradský Transgas. S jeho demolicí však nesouhlasí nejen Aulický, ale i zahraniční odborníci.

2/ Rekordní prodej krajinomalby Gerharda Richtera

Na londýnské aukci Sotheby’s se 8. března prodal za 20,4 milionu eur (551,3 milionu Kč) obraz Ledovec od německého malíře Gerharda Richtera. Tím se stal nejdražší vydraženou krajinomalbou na světě. Stalo se tak necelé dva měsíce před tím, než si Richterova vybraná díla budou moci prohlédnout návštěvníci paláce Kinských. Artalk před nedávnem přinesl rozhovor s Milenou Kalinovskou, ředitelkou Sbírky moderního a současného umění Národní galerie, v němž mimo jiného nastínila průběh příprav této výstavy.

3/ Nové výstavy v Praze, Brně a Liberci

V galeriích v Praze, Brně a Liberci byly v uplynulém týdnu zahájeny nové výstavy. Národní galerie vystavuje díla Františka Skály ve Valdštejnské jízdárně, brněnská Fait Gallery vsadila na retrospektivu děl Milana Grygara. Oblastní galerie v Liberci otevřela hned tři nové výstavy – Anny Hulačové a Richarda Loskota, kteří byli nominováni na cenu Jindřicha Chalupeckého, a Františka Tkadlíka, malíře z období 19. století.

4/ Zahájení veletrhu Tefaf

V nizozemském Maastrichtu byl zahájen veletrh umění a antikvit Tefaf. Jubilejní 30. ročník nabízí moderní a současné umění, primitivní umění, umění starých mistrů nebo drahé šperky. Už od prvního dne hlásí pořadatelé a účastníci nejen vysokou návštěvnost, ale i skvělé tržby ve všech kategoriích. Veletrh potrvá do neděle 19. března.

5/ Den žen bez žen

U příležitosti MDŽ a v reakci na politiku Donalda Trumpa byla v USA vyhlášena protestní akce A Day Without a Woman. Z kulturního odvětví se do stávky zapojily například galerie Koenig & Clinton, Metro Pictures nebo A.I.R. Gallery. Newyorská umělkyně Rona Yefman podpořila účastníky protestu sérií graffiti nápisů I love my life! určených pro obchody a galerie provozované ženami.


Foto: 1: Automatická telefonní ústředna, foto Wikipedia Commons, Jiří Matějíček, 2: Gerhard Richter, foto Wikipedia Commons, Hps-poll, 3: Valdštejnská jízdárna, foto CS Wikipedia, Sefjo

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.