TZ: Přípravný portrét Mladé dívky

Melissa S Armstrong, Bianca Bondi, Zuzanna Czebatul, Roderick Hietbrink, Elisa van Joolen, Martin Kohout, Aditya Mandayam, Justin Morin, Jaakko Pallasvuo & Anni Puolakka, Saliva / Lukáš Hofmann, Scheltens & Abbenes, Anna Shestakova, Aleksandra Ska, Adéla Součková / Přípravný portrét Mladé dívky / kurátoři: Daniela Dostálková, Linda Dostálková, Michal Novotný / PLATO Ostrava / Ostrava / 16. 3. – 7. 5. 2017

Přípravný portrét Mladé dívky

Ve středu 15. března v 18 hodin zahájí své aktivity pro veřejnost PLATO Ostrava představením výstavy-situace Přípravný portrét Mladé dívky. Daniela Dostálková, Linda Dostálková a Michal Novotný na ní spolupracovali s patnácti zahraničními i českými umělci. V Kanceláři pro umění na Českobratrské ulici, kam se PLATO Ostrava přestěhovalo z vítkovického Gongu, potrvá do 7. května. Materiální část projektu doplní 12. dubna série performancí v prostorách bývalého Bauhausu.

„Nejde nám o hotové věci, které jenom někam navezeme. Chceme vytvořit situaci, která provokuje dialog,“ popsal Marek Pokorný ideu, ze které se zrodila první letošní projekt Přípravný portrét Mladé dívky i koncept Kanceláře pro umění. „Jako kurátory a dramaturgy jsme přizvali ke spolupráci Lindu a Danielu Dostálkovy a Michala Novotného, abychom společně přemýšleli nad tím, jak používat prostor bývalé prodejny textilu. Částečně zachovalé prvky a stopy jejího užívání předchozími nájemci jsme ponechali tak, aby byly čitelné i pro návštěvníky. A přizvaní kurátoři tentokrát reagovali na někdejší účel našeho nynějšího působiště. Chceme vyvolávat zvědavost a zároveň nejistotu. Je to galerie, obchod s módou, anebo informační či konzultační servis?“

Název odkazuje ke knize Hrubý materiál k teorii Mladé dívky (Raw Materials for a Young Girl), kterou v roce 1999 vydala skupina teoretiků okolo francouzského filosofického časopisu Tiqqun. Postava Mladé dívky je zde popisována jako jeden z nejdůležitějších archetypů a zároveň marketingových mechanismů současné kultury. Mladá dívka je současně souborem morálních a sentimentálních hodnot a postojů oslavovaných ve filmu a hudbě, ale i jejich pevným napojením na komerční strategie velkých firem, které využívají asociace mládí a sexuality k tomu, aby propojili sociální postoje s konzumací specifických produktů.

„Mezi prvotním šokem a feministickou teorií je celý ten prostor. V něm vystavená díla jsou i určitou materiální výbavou, souborem produktů, které musí každá Mladá dívka mít, nebo alespoň znát, protože svoji existenci stvrzuje právě jen prostřednictvím výběru a spotřeby. Jednu z významových vrstev tvoří také úvaha o tom, že PLATO Ostrava je jako instituce také takovou mladou dívkou, která definuje své místo na umělecké scéně,“ doplnil kurátor Michal Novotný. Na výsledném tvaru projektu se podílely Linda Dostálková, která si vzala na starost i jeho vizuální podobu, a Daniela Dostálková, která je kromě jiného autorkou textové montáže pro doprovodnou tiskovinu – různé literární zdroje související s tématem vytvářejí nové souvislé vyprávění.

Sérii performancí, které se uskuteční 12. dubna v bývalém hobby-marketu Bauhaus, lze vnímat jako dočasné rozšíření a aktivaci projektu pro Kancelář umění. Umělci Lukáš Hofmann, Aditya Mandayam a Aleksandra Ska v nich komentují a přivlastňují si charismatičnost módních přehlídek, divadelní scénografie, korporátní marketingové komunikace a jejich vztahu k politice identity těla.