TZ: Salmovský palác vypráví Příběh Charty 77 na osudech Magora Jirouse

Salmovský palác vypráví Příběh Charty 77 na osudech Magora Jirouse / Národní galerie v Praze / Praha / 14. 3. 2017 – 19. 1. 2019

Salmovský palác vypráví Příběh Charty 77 na osudech Magora Jirouse

Při příležitosti 40. výročí Charty 77 připravila Národní galerie v Praze ve spolupráci s partnery expozici Charta Story. Příběh Charty 77. Výstava přibližuje osudy chartistů, jejich výtvarná díla i fotografie.

Výstava v přízemí Salmovského paláce na Hradčanském náměstí obsahuje písemné dokumenty, samizdaty, fotografie i výtvarná díla Jiřího Koláře, Otakara Slavíka, Jana Šafránka nebo Olgy Karlíkové. Autoři expozice Eugen a Zuzana Brikciusovi zacházejí s Chartou jako s múzickým fenoménem: „Na příběhu básníka, kunsthistorika a patrona undergroundu Ivana Martina Jirouse, zvaného Magor, chceme ukázat, jak Charta začala, působila a skončila. Učeně řečeno zde fylogenezi Charty do určité, naprosto funkční míry, reprezentuje ontogeneze jejího stěžejního signatáře.“

Vedle Ivana Martina Jirouse zde vystupují do popředí příběhy Václava Havla, Jana Patočky i Jaroslava Seiferta. Příběh Charty 77 začíná téměř biblicky Magorovou svatbou 17. ledna 1976 a končí jeho amnestováním spolu s Františkem Stárkem, zvaným Čuňas, a Jiřím Tichým 26. listopadu 1989. Expozice, kterou doplňují díla výtvarných umělců Charty, je koncipována jako pars pro toto, tedy část za celek.

Součástí expozice je rovněž část Charta 77 ve fotografii vypovídající o atmosféře, která mezi signatáři panovala. „Fotografický portrét Charty nezobrazuje úzkost z budoucnosti, jak by malověrní mohli čekat, ale naopak z něj vyzařuje potěšení fotografovaných z odpovědného odhodlání. Vyskytují se zde dokonce prvky radostného tvůrčího dada,“ vysvětlují Eugen a Zuzana Brikciusovi. V Salmovském paláci uvidí návštěvníci fotografie Jiřího Bednáře, Jaroslava Brabce, Michaela Duse, Bohdana Holomíčka, Jana Kašpara, Jaroslava Kukala, Ivana Kyncla, Ondřeje Němce, Viktora Stoilova, Oldřicha Škáchy nebo Heleny Wilsonové, kteří zachycovali dobovou atmosféru a dění v tzv. neoficiální kultuře. Výstava je připravena ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla, Archivem Jana Patočky a Libri Prohibiti.

Charta Story. Příběh Charty 77

Národní galerie v Praze – Salmovský palác

14. 3. 2017 – 19. 1. 2019

Autoři: Zuzana Brikcius, Eugen Brikcius, Ondřej Kohout, Eva Kohout-Voneš, Petr Blažek, Veronika Tuckerová

Kurátor: Irena Nývltová

Partneři: Libri Prohibiti, Knihovna Václava Havla, Archiv Jana Patočky

Hlavní sponzor: Kapsch