Top5týdne 24. 1. 2017

Inaugurace Donalda Trumpa a umění, plány na nové prostory UMPRUM, jsou známi kurátoři 16. bienále architektury v Benátkách, v USA bylo objeveno torzo české gotické Madony a zemřeli Milan Adamčiak a Daniela Vinopalová.

1/ Reakce uměleckého světa na inauguraci Trumpa

V pátek se stal americkým prezidentem Donald J. Trump, což si vyžádalo několik reakcí: newyorské Whitney Museum uspořádalo pásmo, na kterém promluvila řada lidskoprávních aktivistů, umělců a kurátorů, kteří nesouhlasí s proklamovanou politikou nového prezidenta. V MoMA začíná rezidentní pobyt dua Hank Willis Thomas a Eric Gottesman, kteří svým projektem For Freedom staví především na dialogu umění a veřejnosti aktuálním i v souvislosti s Trumpovou vládou. V den inaugurace proběhla rovněž stávka řady amerických kulturních institucí nazvaná #J20 Art strike; Angela Merkel v den Trumpova prezidentského slibu navštívila nově otevřené Muzeum Barberini v Postupimi.

2/ Nové prostory pro UMPRUM až 2018?

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze vystavuje projekt na dostavbu a přestavby objektu bývalé základní školy na ulici Mikulandská v centru Prahy, který roku 2014 získala do své správy. Budova má po desítkách let vyřešit provizorní zajištění technického zázemí školy a umožnit její další rozvoj. Autorem úprav budovy ležící v památkové rezervaci je Ivan Kroupa, a pokud půjde vše podle plánů, mohla by být škola otevřena na podzim příštího roku.

3/ Bienále architektury v Benátkách v roce 2018 zná kurátory

Od května 2018 proběhne v Benátkách 16. bienále architektury, které tentokrát povedou dvě ženy z dublinského Grafton Architects Yvonne Farrell a Shelley McNamara. Kurátorky chtějí navázat na loňskou práci Alejandra Araveny a zaměřit se na kvalitu veřejného i soukromého prostoru mimo globální metropole. Grafton Architects získaly na bienále 2012 cenu Stříbrného medvěda za instalaci Architecture as New Geography.

4/ Nová socha české gotiky v USA

Americký historik umění Achim Timmermann objevil v Muzeu michiganské univerzity torzo (poprsí) dřevěné Madony datovatelné do období krásného slohu (kolem roku 1400) vznikajícího v českých zemích. Nejznámějším dílem tohoto stylu je Krumlovská madona vystavená v Kunsthistoriches Museu ve Vídni, v českých zemích i v sousedních státech je dochována celá řada podobných soch prvotřídní kvality. K nim se nyní řadí i skulptura z Michiganu, které jsou věnovány dva články v nejnovějším čísle časopisu Umění.

5/ Zemřeli Milan Adamčiak a Daniela Vinopalová

Ve věku 70 let zemřel slovenský konceptuální umělec Milan Adamčiak, který byl výraznou osobností tamější výtvarné scény po několik desetiletí. Byl především průkopníkem intermediálního umění na Slovensku. V březnu začne jeho retrospektivní výstava v SNG, pro kterou byl připravován bohatý doprovodný program stavící především na účasti samotného umělce. Ve věku 88 let zesnula sochařka Daniela Vinopalová patřící mezi významné postavy české abstraktní sochy. Zanechala například několik děl ve veřejném prostoru Čech.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.