TZ: Návštěvnost Moravské galerie za rok 2016 a plány na rok 2017

Návštěvnost Moravské galerie za rok 2016 a plány na rok 2017 / Brno / 22. 1. 2016

Do Moravské galerie v Brně zavítal v roce 2016 rekordní počet návštěvníků. Celková návštěvnost výstav, doprovodných a edukačních programů ve všech budovách Moravské galerie za rok 2016 čítá 114 976 návštěvníků. Úspěšné byly především výstavy v Uměleckoprůmyslovém muzeu, kde probíhal Rok designu. Díky zavedení dobrovolného vstupného se zvýšil zájem také o stálé expozice.  

Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14, Brno

Pražákův palác, Husova 18, Brno

Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1a, Brno

Jurkovičova vila, Jana Nečase 2, Brno-Žabovřesky

Rodný dům Josefa Hoffmanna, Brtnice u Jihlavy

V roce 2016 připravila Moravská galerie v Brně celkem osm výstavních projektů. Těmi nejnavštěvovanějšími byly Mezinárodní bienále grafického designu a retrospektiva Maxima Velčovského. Představení současného grafického designu vidělo celkem 12 540 lidí, na zahájení přišlo 2 116 osob. Velmi úspěšná byla výstava Maxima Velčovského, kterou designér před svými čtyricátými narozeninami vtipně pojmenoval Vše za 39. Jeho produkty, koncepčně pojaté kurátorem Radkem Wohlmutem, zhlédlo v poměrně krátkém časovém období 12 350 návštěvníků, vernisáže se zúčastnilo 1 057 osob. V rámci Roku designu nyní probíhá retrospektiva studia Olgoj Chorchoj, výstavu s názvem OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce mohou návštěvníci Uměleckoprůmyslového muzea vidět až do poloviny dubna.

Stálé expozice

Moravská galerie s potěšením monitoruje zvýšení zájmu o stálé expozice. Před zavedením dobrovolného vstupného byla návštěvnost stálých expozic mnohem slabší, pohybovala se mezi 5–10 tisíci, kupříkladu v roce 2012 činila 9 426 osob. Od 1. 12. 2013, kdy si návštěvníci mohou prohlédnout stálé expozice zdarma, se návštěvnost rapidně zvyšuje. Za uplynulý rok galerie zaznamenala rekordní číslo – 35 713 návštěvníků.  V popředí zájmu je již rok otevřená expozice ART IS HERE: Moderní umění a Nové umění. Tyto výstavy v Pražákově paláci zhlédlo 14 695 návštěvníků. O něco méně lidí navštívilo užité umění a design, stálé expozice Uměleckoprůmyslového muzea vidělo 13 041 osob. Sbírku umění od gotiky po 19. století v Místodržitelském paláci navštívilo 6 985 osob.

NÁVŠTĚVNOST

STÁLÉ EXPOZICE

(Místodržitelský palác, Uměleckoprůmyslové muzeum, Pražákův palác): 35 713

KRÁTKODOBÉ VÝSTAVY: 42 799

EDUKAČNÍ PROGRAMY: 7 219

DOPROVODNÉ PROGRAMY: 21 000

RODNÝ DŮM JOSEFA HOFFMANNA V BRTNICI: 1 457

JURKOVIČOVA VILA: 7 125

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K NÁVŠTĚVNOSTI

KNIHOVNA V PRAŽÁKOVĚ PALÁCI: 2 050

STÁLÁ EXPOZICE NA ZÁMKU MIKULOV: 35 438

MAXIM VELČOVSKÝ: VŠE ZA 39: 12 350

27. MEZINÁRODNÍHO BIENÁLE GRAFICKÉHO DESIGNU 2016: 12 540

NÁVŠTĚVNOST VÝSTAV O BRNĚNSKÉ MUZEJNÍ NOCI 2016: 11 794

VERNISÁŽE VÝSTAV: 5 514

Dětské vernisáže

Moravská galerie úspěšně pokračuje s konceptem dětských vernisáží, který poprvé zrealizovala při znovuotevření stálé expozice moderního a současného umění v Pražákově paláci. Cílem tohoto projektu je prezentovat dětem galerie jako místa, která nejsou nudná a sterilní a kde se děje mnoho zajímavého. Ze strany rodičů je o dětské vernisáže velký zájem, přichází na ně okolo stovky návštěvníků.

Edukační programy

Vyšší návštěvnost je do jisté míry ovlivněna značným nárůstem počtu edukačních programů určených školním skupinám. V uplynulých letech jich Moravská galerie připravovala okolo 250, tento rok to bylo hned 380 programů. Zúčastnilo se jich 7 219 žáků. V roce 2017 se děti mohou těšit na další zajímavé programy s novými pracovními listy, galerie je přizpůsobuje pro děti z mateřských, základních a středních škol.

Publikace

V říjnu roku 2016 pokřtila Moravská galerie dlouho připravovanou knihu Jak se dělá galerie osvětlující dětem svět muzeí umění. Kniha je určena především dětem ve věku 8–12 let a zaznamenala u nich velký úspěch. Doposud se jí prodalo 834 kusů z celkového nákladu dva tisíce kusů. Jejími autory jsou kurátoři Moravské galerie Rostislav Koryčánek, Ondřej Chrobák a Martin Vaněk. Bohaté ilustrace připravil oceňovaný David Böhm. V průběhu roku vydala Moravská galerie dalších pět publikací. Vyšly obsáhlé katalogy k výstavám: Maxim Velčovský: Vše za 39, 27. Bienále Brno 2016, Aristokracie ducha a vkusu, Šlechta před objektivem: Ateliérové portréty aristokracie (společně s NPÚ), OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce (společně s UMPRUM).

Akviziční činnost

Rok designu v Moravské galerii zastřešoval hned několik mimořádně úspěšných výstav mezinárodně uznávaných designerských osobností a stal se významnou akviziční platformou.

Jedním z nejvýznamnějších přírůstků do sbírky Moravské galerie je například dar Maxima Velčovského, který obsahuje 210 tabulí Patchwork a laminátový objekt Home Cross. Kolekce šperků byla doplněna o autorskou sérii Heleny Lukášové. Několik darů bylo přijato do sbírky textilu v souvislosti s výstavou Na hraně. Oděvní koncepty Milana Knížáka, Liběny Rochové a Michala Švarce. Další dary a nákupy realizované v roce 2016 obohatily převážně sbírku grafického designu (např. 39 plakátů Milana Grygara) a sbírku fotografie (např. 13 fotografií z výstavy z roku 1929 Civilizovaná žena, 5 fotografií Jiřího Horáka). Důležitou akvizicí volného umění se v roce 2016 stala díla dědice Jánuše Kubíčka, Moravská galerie získala darem 277 děl tohoto umělce.

Moravská galerie na cestách

Moravská galerie se svými zápůjčkami významně podílela na několika výstavách v zahraničí. Od března do června 2016 byla ve vídeňském Belvederu k vidění exkluzivní výstava Klimt, Kupka, Picasso und andere. FORMKUNST, jejíž součástí bylo 18 uměleckých děl ze sbírky Moravské galerie v Brně (kupříkladu Prometheus Antonína Procházky nebo Oběšenec Bohumila Kubišty). V Jeruzalémě letos probíhala výstava íránských plakátů Sign from Iran. Sedmadvacet plakátů pocházejících ze sbírky grafického designu Moravské galerie si na mezinárodní scéně grafického designu získalo mimořádnou pozornost. V říjnu z Brna odcestoval mosazný planisférický astroláb z 16. století, z belgického Musea Leuven se vrátí na konci ledna. Až do 15. května je možné zhlédnout výstavu Oscara Domínqueze v TEA (Tenerife Espacio de las Artes) v Santa Cruz de Tenerife, kam byly zapůjčeny tři umělcovy obrazy ze 40. let.

Galavečer Mariana Pally

Moravská galerie v Brně společně se Společností přátel Moravské galerie uspořádala již druhý ročník galavečera věnovaný laureátovi Ceny Michala Ranného. Cena je vyhlašována každé dva roky a pro rok 2016 vybrala odborná porota všestranného umělce Mariana Pallu. Během slavnostního večera vystoupilo několik hudebních uskupení a promluvila řada významných osobností z kulturního prostředí. Laureát získal hodnotný dar, součástí ocenění je také připravovaný katalog a výstava.

Transformace Uměleckoprůmyslového muzea

V roce 2016 se započalo s dlouhodobou strategií fungování Uměleckoprůmyslového muzea. Novou dramaturgii odstartovala první velká retrospektiva současného designéra Maxima Velčovského, spolu s výstavou se podařilo otevřít Designshop, terasu se sezónní kavárnou a architektonickým objektem Martina Rajniše Sloní břich. Prostřednictvím programu Evropské unie a případné investiční podpoře Ministerstva kultury bude zrealizován velkolepý projekt transformace Uměleckoprůmyslového muzea v Muzeum designu. V polovině letošního roku se začne vyklízet expozice užitého umění, díky čemuž budou jednotlivé výstavní projekty 28. mezinárodního bienále grafického designu 2018 soustředěny do budovy Uměleckoprůmyslového muzea. Následně dojde k funkční proměně interiéru budovy, provoz Muzea designu bude zahájen v roce 2019.

Artotéka

V českém prostředí bude do značné míry unikátním projektem Artotéka. V německy mluvících zemích je půjčování uměleckých děl na dobu určitou běžnou praxí, díky spolupráci Moravské galerie se službou Erste Private Banking provozovanou Českou spořitelnou si budou moci lidé půjčovat umění také v českém prostředí. Do artotéky, která bude umístěna v knihovně v Pražákově paláci, budou nakupovány originály především současných umělců. Půjčování bude probíhat na podobné bázi jako v běžné knihovně, poplatek bude spíše symbolický. Smyslem Artotéky je kultivace společenského prostředí a zvyšování povědomí o současném umění. Artotéku plánuje Moravská galerie zpřístupnit v září roku 2017.

VÝSTAVNÍ PLÁN NA ROK 2017

Pro rok 2017 chystá Moravská galerie čtyři zásadní výstavní projekty. První z nich bude zahájen 20. dubna a půjde o ohlédnutí za tvorbou výše zmíněného laureáta Ceny Michala Ranného Mariana Pally. Na výstavě v Pražákově paláci budou prezentovány artefakty a záznamy z autorových uměleckých akcí, jakož i jejich nové realizace. Moravská galerie tak bude sledovat, do jaké míry je možné aktualizovat pomíjivé umělecké formy. Od 21. září pak bude v Pražákově paláci vystavovat pětice finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Další dva projekty budou svým způsobem navazovat na prezentaci designu v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Dne 11. května bude zahájena výstava Kmeny 90, jež bude koncepčně pojata jako součást sondáže Vladimíra 518 do prostředí alternativních sociálních skupin 90 let 20. století. Expozice bude pomocí fotografií, video záznamů, objektů, kostýmů, grafického designu i hudebních nástrojů sledovat důsledky dramatických proměn, které nastartoval politický převrat v listopadu roku 1989, jenž zcela změnil charakter městské nonkonformní mládeže. Dalším ohlédnutím do nedávné minulosti bude výstava nazvaná Paneland: Největší československý experiment. Prostřednictvím užitého, volného umění a sídlištní podoby architektury bude výstava sledovat dopady sociálního experimentu, kterým si prošli obyvatelé Česka po roce 1968.

Uměleckoprůmyslové muzeum

OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce

8. 12. 2016–16. 4. 2017

Kurátoři: Lada Hubatová-Vacková, Rostislav Koryčánek

Kmeny 90

11. 5.–1. 10. 2017

Kurátor: Ondřej Chrobák, Vladimír 518

Paneland. Největší československý experiment

23. 11. 2017–18. 3. 2018

Kurátor: Rostislav Koryčánek

Expo Montreal (Respirium)

23. 11. 2017–18. 3. 2018

Kurátoři: Marta Sylvestrová, Daniela Kramerová (spolupráce s GAVU Cheb)

Pražákův palác

Neváhej a ber! Laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého ze sbírky Magnus Art

1.12. 2016–19. 3. 2017

Kurátoři: Ondřej Chrobák, Karina Kottová, Jana Písaříková

Cena Michala Ranného – Marian Palla: Retrospektiva o 7 dějstvích

20. 4.–6. 8. 2017

Kurátor: Ondřej Chrobák

Cena Jindřicha Chalupeckého: Finále 2017

21. 9. 2017–14. 1. 2018

Kurátor: Ondřej Chrobák, Karina Kottová

Martin Horák: Spin-off (Atrium)

1. 12. 2016 –19. 3. 2017

Kurátor: Petr Ingerle

Jana Kalinová (Atrium)

20. 4.–6. 8. 2017

Kurátor: Jana Písaříková

Clemens von Wedemeyer (Atrium)

21. 9. 2017–14. 1. 2018

Kurátor: Ondřej Chrobák, Karina Kottová

Místodržitelský palác

Aristokracie vkusu

15. 12. 2016 –16. 4. 2017

Kurátor: Petr Tomášek

Jurkovičova vila

Martin Rajniš: První architektura

28. 4. 2016–2. 4. 2017

Kurátor: Rostislav Koryčánek

Tomáš Džadoň: Architektura sleduje tělo

27. 4.–29. 10. 2017

Kurátor: Rostislav Koryčánek

Rodný dům Josefa Hoffmanna

Josef Hoffmann – Josef Frank: Od „nekonečné garnitury“ k otevřenému systému

19. 6. 2016–7. 5. 2017

Kurátor: Rostislav Koryčánek, Rainald Franz

Josef Hoffmann – Otto Wagner

21. 5.–29. 10. 2017

Kurátor: Rostislav Koryčánek, Rainald Franz