TZ: Lucia Horvátová a Marek Jarotta

Lucia Horvátová a Marek Jarotta / Paralelné územia / galerie Prokopka / Praha / 10. 1. - 4. 2. 2016

Lucia Horvátová a Marek Jarotta: Paralelné územia

9. 1. - 4. 2. 2017

Výstavní plán galerie Prokopka směřuje k mladé a střední generaci výtvarníků a má obsáhnout všechny výtvarné obory od malby, fotografie, sochy až po nová média.

Lucia Horvátová (*1991) absolventka AKU v Bánské Bystrici v současnosti studentka VŠVU, kde také studoval Marek Jarotta (*1988). Oba se hlavně věnují malbě, každý pracuje ovšem jiným způsobem. Společnými znaky tvorby je mapování určitého prostředí a kladení důrazu na psychologické vyznění. Horvátová propojuje uvolněný malířský rukopis s kontrastní barevnou škálu, kterou směřuje do individualních hlubin. V obrazech neklidně těkají krystalické formy jsou symbolikou fyzické stránky lidské mysli. Jarottův projev je o poznání úspornější, klidná až tíživá, soustředěná často používá monochromní barevnost. K malbě přistupuje trochu neosobně, odtažitě, popisuje tranzitní místa (čekárny, letištní haly aj.), zvyšuje napětí detailním záznamem chladné reality a nekonečně tak prodlužuje dobu čekání.

Výstava Paralelné územia je založena hlavně na kontrastu forem tvorby obou autorů, citlivost oproti racionalitě, výrazovost x úspornost projevu, subjektivní pohled x neosobní anonymita, abstraktní prostor x reálné místo, extrovertnost x introvetrnost aj.. Přestože jsou tyto znaky na první pohled velmi odlišné spolu vytvářejí dobře fungující celek, který vedle sebe zvyšuje atraktivnost toho druhého.

Oba autoři mají za sebou řadu společných I samostatných projektů, stáží i ocenění. Instalce v Galerii Prokopka navazuje na bratislavský výstavní projekt PARAreality z roku 2015 realizovaný v Galerii MINIART. Marek Jarotta získal v roce 2013 2. místo v ceně VÚB malby.

Markéta Vlčková