Top5týdne 10. 1. 2017

Časopis ERA21 má nového šéfredaktora, končí hlavní kurátor Židovského muzea v New Yorku, polský stát zakoupil sbírku Czartoryských, snižují se počty návštěvníků Louvru a zemřel John Berger.

1/ Šéfredaktorem časopisu ERA21 se stal Filip Landa

Pravděpodobně nejrespektovanější a nejodbornější český časopis o současné architektuře ERA21 vstoupil do roku 2017 s novým vedením. Šéfredaktorem se stal mnoholetý spolupracovník redakce Filip Landa, který je absolventem liberecké architektury, činným architektem i propagátorem. Ve funkci vystřídal Zuzanu Sankotovou Morávkovou, která časopis vedla dva roky. Landa chce pokračovat v nastolené tematičnosti jednotlivých čísel, více se však chce zaměřit na aktuální dění v oboru a rozšíření působnosti časopisu mimo samotné periodikum.

2/ Norman Kleeblatt končí v Jewish Museu v New Yorku

Kleeblatt pracuje v newyorském Židovském muzeu již od roku 1975, kdy zastával pozici konzervátora. Během své dlouholeté činnosti v muzeu byl kurátorem řady výstav. Mezi oceňované projekty patřil například Action/Abstraction: Pollock, De Kooning, and American Art, 1940–1976 uskutečněný roku 2008. Odchod hlavního kurátora je pouze jedním z mnoha odchodů vedoucích pracovníků instituce v poslední době.

3/ Polsko kupuje sbírku Czartoryských

Polský stát se dohodl s princem Adamem Karolem Czartoryským, dědicem slavné umělecké sbírky vystavované v Krakově, na koupi všech 250 tisíců předmětů za 100 milionů eur (přičemž cena sbírky je odhadována minimálně na 2,4 miliardy eur). Polsko tak chce zamezit možnému budoucímu rozprodání uměleckých děl, které mají patřit státu a polskému lidu. Ministr kultury Piotr Glinski se nechal slyšet, že nejcennější díla sbírky, mezi něž patří Leonardova Dáma s hranostajem nebo plátna od Rembrandta a Renoira, již nikdy neopustí Polsko. Na protest proti prodeji rezignovala správní rada nadace Czartoryských, která o plánech prince nevěděla.

4/ Louvre ztrácí návštěvnost

Do pařížského muzea umění Louvre si našlo cestu o 15 % návštěvníků méně než v minulých letech. Na nízkém čísle, které se odrazilo rovněž v hospodaření celé instituce, se podepsaly nejen teroristické útoky v Paříži a Nice, ale i požár a povodeň. Domácí návštěvníci do Louvru chodí stále, dramatický propad byl zaznamenán především u asijských turistů. Jistou výhodou je fakt, že je vzácně možné pohybovat se před nejznámějšími díly bez pověstné mačkanice.

5/ Zemřel John Berger

Ve věku 90 let zemřel spisovatel, esejista, umělec a umělecký kritik John Berger. Mezi jeho nejvlivnější díla patří studie Ways of Seeing (prezentováno i jako pořad na BBC) navazující na dílo Waltera Benjamina zkoumající způsoby vnímání uměleckých děl. Za svůj román G. získal prestižní Bookerovu cenu. Reakce uměleckého světa na sebe nenechaly dlouho čekat a oceňují Bergera zejména jako muže měnícího pohled na výtvarné umění i svět samotný.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.