TZ: Štěpán Málek

Štěpán Málek / Carton-age atd. / Galerie Kulturní dům Holice / Holice / 7. - 31. 1. 2016

Štěpán Málek: Carton-age atd.

Vernisáž v pátek 6. ledna 2017 v 17 hodin

Galerie kulturní dům Holice, Holubova 768, 534 01, Holice

Štěpán Málek je sochař, malíř, kreslíř, grafik, básník, pedagog, galerista, kurátor, předseda Klubu konkretistů, kuchař, cyklista, otec, pankáč, zpěvák, skladatel, hráč na saxofon a foukací harmoniku a středobod východočeského kulturního života. Ačkoli umí nakreslit figuru i vystihnout zátiší s lahví a jablky, dává přednost sféře geometrie. Zvládne pracovat se všemi materiály, na které si vzpomenete, s kamenem, kovem, dřevem, sklem, plastem, papírem i keramikou.

Slovo AGE v názvu výstavy Carton-age pro všechny angličtináře označuje věk, dobu, léta, věčnost nebo zrání. Ale frankofilové dobře vědí, že je také příponou pojmenovávající techniku. Montage, asamblage, collage a tak dále. Pro autorovo poslední období je charakteristický industriální materiál, svou povahou netrvalý. Ten je prostřednictvím mnoha rozličných objektů recyklován v ekologicko-ekonomickému principu v umění – využij to, co už tu je. Na počátku své dráhy vytvářel Štěpán Málek časosběrné objekty, například z doutníkových nedopalků. Teď akumuluje možnosti a variace, jejichž instalací vzniká dobře zabydlený prostor.

Zapamatovali jsme si ho mezi lety 1995 – 2005 jako tvůrce uměřených minimalistických černých nebo bílých, případně černobílých objektů a kreseb. Ale po té se v jeho práci prosadila barva, pro sochaře ne úplně obvyklá věc. Sochařství s barvou nepracuje, je orientováno na věčnost a barvy jsou spíše emocí než trváním. Barva z hlediska budování hmoty není racionální, je jen zdáním, povrchem, leskem, něčím navíc. Díky mnohosti tvarů a odstínů hedvábných papírů, které pokrývaly jeho dřevěné geometrické kompozice, se stal minimalistou barokního založení. Po roce 2010 přešly barvy na objekty ve vší pestrosti, poučené streetartovým sprejováním a nepochybně také setkáním s dětskou fantazií a svébytnou tvůrčí sílou.

Pro současnou práci je kromě recyklace příznačný také úbytek hmoty a hmotnosti, (díky různým druhům papíru a kartonu, které nahradily trvalejší dřevo, kámen a kov). Mnohé kompozice se podobají zátiším a začaly s vysokou intenzitou vznikat obrazy. Ty jsou v překrývání barev od reliéfů odvozené, ale oplývají až nečekaným půvabem plošné geometrie.

Štěpán Málek je umělec vzdělaný, ví, že jediná opravdová svoboda je v umění, umění tvořit. Tvůrčí proces je kontinuální hra. Přeskupování elementů může být chápáno jako snaha proměnit a přebudovat svět do vyšší harmonie. Předložte sochaři jakékoli hmoty, tvary, obrysy, pevné materiály a libovolné přísady a vytvoří z nich reliéf, prostorovou báseň nebo chutný guláš. Tak jako kuchař, kterému nikdy nechybějí poetické ingredience. Umění je svátek v každodennosti, v myšlení Štěpána Málka nikdy nebylo elitní, ale naopak demokratické. Vždyť jeho krédem je nesoupeřit s přírodou, jít svou cestou.

Martina Vítková

Štěpán Málek

*1966 v Chlumci nad Cidlinou, žije a pracuje v Holicích

1990 – 1996 AVU Praha (prof. Kolíbal, Demartini, Zeithamml)

1985 – 1988 Pedagogická fakulta HK, český jazyk a výtvarná výchova

1981 – 1985 SUPŠ sochařská a kamenická v Hořicích v Podkrkonoší

Člen punkové formace N.V.Ú.

1997 – 2012 odborný asistent kresby a sochařství na Výtvarné katedře UHK

od 2013 pořádá pravidelné výtvarné workshopy pro děti mezi 4 – 8 lety

Předseda Klubu konkretistů KK3

Spoluautor publikace Kmeny