TZ: Vladimír 518 v Brně pokřtí již třetí díl Kmenů. Na jaře bude následovat výstava

Vladimír 518 v Brně pokřtí již třetí díl Kmenů. Na jaře bude následovat výstava / Moravská galerie / Brno / 13. 12. 2016

Vladimír 518 pokročil ve svém dlouhodobém sledování českých subkultur. Po Kmenech stopujících aktuální komunity a Kmenech 0 monitorujících nezávislé společenské proudy z let 1969 až 1986 vychází publikace s názvem Kmeny 90, která reflektuje fenomén alternativní kultury 90. let. Křest knihy proběhne 14. prosince v 19 hodin v kavárně Praha a bude avizovat stejnojmennou výstavu, kterou Moravská galerie v Brně plánuje zahájit v květnu příštího roku.

Osmi set stránková kniha Kmeny 90 sleduje celkem pětadvacet mnohdy velmi odlišných subkultur společně žijících v rušném a „destabilizačním“ období 90. let. Termínem destabilizace v tomto kontextu označuje Vladimír 518 porevoluční výkyv, kdy nezávislá kultura zažívala šťastná léta. Prezident veřejně podporoval underground, kluby vznikaly jako houby po dešti a účastníci techno festivalů se nemuseli obávat ataků těžkooděnců. Kniha prostřednictvím bohaté obrazové dokumentace, doprovodných textů a rozhovorů odhaluje fungování jednotlivých komunit a osvětluje smysl počínání jejich členů. Mezi subkulturami jsou ty veřejnosti známé, jako například anarchisté, rappeři, punkeři či skinheadi. Méně je slyšet o lidech příslušících k tzv. Vontům, Sv. divadlu či Dračímu doupěti. K jednotlivým skupinám psal text vždy jiný autor, Vladimír 518 je nejen editorem, ale také autorem medailonu o graffity scéně.

V úvodu Vladimír 518 píše, že se „nám snad podařilo na následujících stranách alespoň částečně zachytit odraz oné tak těžko popsatelné magie, které všichni s nadšením říkáme devadesátky.“ Zmiňuje také, že by kniha neměla být pojímána jako nostalgický počin, ale jako cesta k pochopení kulturního území, ve kterém jsme žili a žijeme.

S obdobným záměrem se připravuje stejnojmenná výstava pro Uměleckoprůmyslové muzeum Moravské galerie v Brně. Expozice bude pomocí fotografií, video záznamů, objektů, kostýmů, grafického designu i hudebních nástrojů sledovat důsledky dramatických proměn, které nastartoval politický převrat v listopadu roku 1989, jenž zcela změnil charakter městské nonkonformní mládeže. Výstava bude zahájena 11. května 2017 a doprovodí ji kulturní happeningy a koncerty.

Fedor Gál, slovenský sociolog a zakladatel hnutí Veřejnost proti násilí, v úvodním textu KMENŮ 90 píše: „První díl Kmenů jsem si koupil ze zvědavosti, kampak to asi táhne má vnoučátka, nultý díl ze sentimentu veterána, který ledacos pamatuje, ten třetí chci číst, abych viděl, co se dělo v době mezi těmi dvěma.“

Ať už si budou lidé chtít knihu zakoupit z jakéhokoliv popudu, 14. prosince v kavárně Praha tak budou moci učinit za zvýhodněnou cenu 900 Kč. Kniha vychází v nakladatelství BIG BOSS.

Na křtu knihy Kmeny 90 vystoupí fyzický básník Petr Váša, francouzský DJ Mehdi a také legendární český představitel drum´n´bassové scény DJ Sayko.