Top5týdne 29. 11. 2016

Byla udělena Cena Jindřicha Chalupeckého, Galerie moderního umění v Hradci Králové byla otevřena po generální rekonstrukci, je známa kurátorka 10. berlínského bienále, v Londýně byla otevřena nová budova Design musea a zemřel Jan Rajlich st.

1/ Matyáš Chochola má CJCH

Laureátem 27. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého určené umělcům do 35 let se stal Matyáš Chochola (1986), absolvent AVU u Vladimíra Skrepla. Mezinárodní odborná porota vedená Markem Pokorným ocenila především fakt, že Chochola „dokázal svou rozsáhlou instalací, že současné umění má schopnost komunikovat klíčová globální témata, nálady a podoby dnešního světa tak, jak jsou prožívána a reflektována v lokálním kontextu“. Diváckou cenu letos získala Anna Hulačová.

2/ Znovuotevření GMU Hradec Králové

Od 24. listopadu je po téměř dvou a půl leté rekonstrukci otevřena Galerie moderního umění v Hradci Králové. V instituci je k vidění stálá expozice českého umění od přelomu 19. a 20. století po současnost nazvaná Proměny obrazu / Obrazy proměn. Do galerie spravované krajem se přesunula dříve na hejtmanství umístěná Galerie Vladimíra Preclíka vystavující především dary umělce kraji. Navštívit je rovněž možné tři krátkodobé výstavy – přírůstky z posledních let, grafickou tvorbu Bohumila Kubišty a obrazy Aleše Lamra.

3/ Kurátorkou berlínského bienále bude Gabi Ngcobo

Zakladatelka johannesburgské platformy NGO – Nothing Gets Organised bude hlavní kurátorkou berlínského bienále roku 2018. Jihoafrická umělkyně a kurátorka má s organizováním podobných akcí řadu zkušeností nejen v africkém prostředí, kde se snaží působit na hraně mezi oficiálním proudem a aktivismem, ale i z řady mezinárodních projektů (naposledy byla jednou z kurátorek bienále v Sao Paulo).

4/ Design museum v Londýně

Nová budova Design musea postavená dle projektu kanceláře OMA, za níž stojí Rem Koolhaas, je výsledkem několik desítek let trvající práce Terence Conrana, jenž muzeum v 80. letech zakládal. Muzeum nabízí stálou expozici, která je zdarma, a několik krátkodobých expozic (Fear and Love nahlížející současný svět okem současných designérů nebo nominované na Beazley Design of the Year). Dle recenze deníku The Guardian se zcela nepodařilo propojit zbytky staré budovy ze 60. let s novou přestavbou, přesto muzeum dobře zaplnilo mezeru v nabídce londýnských galerií.

5/ Zemřel Jan Rajlich st.

Ve věku 96 let v neděli zemřel nestor československé grafiky Jan Rajlich. Věnoval se volné i užité grafice, byl průkopníkem koordinovaného vizuálního stylu i tvůrcem plakátů. Byl rovněž jedním ze zakladatelů brněnského bienále nebo autorem piktogramů pro některé z brněnských nákupních středisek. Ještě před 14 dny se osobně zúčastnil prozatím poslední výstavy své tvorby, kterou hostí zlínská Galerie Václava Chada do 13. ledna.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.