TS: Vícerychlostní pohyb těl

24. 11. 2016Artalk Infoservis

Ateliér tělového designu FAVU VUT v Brně: Vícerychlostní pohyb těl / Lenka Klodová / Galéria Plusmínusnula, Žilina / Vernisáž: 25. 11. 2016 o 18:00 h

ATD se bude v Žilině prezentovat výstavou v Galerii Plusminusnula, která bude výsledkem týdenního pobytového workshopu. Pro tvorbu jsme si zvolili téma Pohyb jednak proto, že se v ateliéru zabýváme pohybem jako základním uměleckým projevem živého těla, ale také proto, že toto téma, obvykle velmi obecné a banální, dostalo v současné době velmi silný politický náboj, kdy si určitá skupina lidí připadá ohrožená pohybem jiné skupiny. Je to téma dostatečně široké, aby se mohly projevit individuality jednotlivých studentů ateliéru.

Ateliér tělového designu /ATD/ učiní nejprve lineární pohyb z bodu Brno do bodu Žilina. Pak těkavým pátravým pohybem nalezne cílovou lokaci. Z tohoto bodu bude plošným kruhovým pohybem postupně mapovat lokalitu systémem odchod – příchod, opuštění – návrat, plížení se a útěk. Rovněž vzdálenosti mezi jednotlivými členy ATD se budou jejich vlastními pohyby proměňovat od blízkosti po vzdálení se. Pohyb členů ATD po Žilině vyvolá pohyb žilinského vzduchu, který rozpohybuje listí na žilinských stromech až k jejich předčasnému pádu.

Txt: Lenka Klodová